helsida_bostad
Obs! GenrebildFoto: Oleg Troinc/Mostphotos
Irene Svenonius (M)Foto: Pressbild
Aida Hadžialić (S) och Marie Axelsson (S) i Valsta CentrumFoto: Pressbild/Socialdemokraterna

Utspel om adhd-tester kritiseras

Moderaterna föreslår ADHD-tester för barn i utsatta stadsdelar, något som fått kritik av oppositionsregionrådet Aida Hadžialić: - Det här är ett slag i luften. Irene Svenonius bryr sig inte om barnen. Hon bryr sig om valet.

centrum_artikel_host

Tidigare i veckan gick finansregionrådet Irene Svenonius (M) ut med att barn i utsatta stadsdelar skulle testas för ADHD. I Sigtuna kommun finns ett utsatt område, Valsta, som i så fall skulle omfattas.
– Vid fem års ålder på barnavårdscentralen ska man kunna göra detta, sa Irene Svenonius till Expressen.

Bakgrunden är att barn med rötter i Afrika, Mellanöstern, Sydvästasien och Asien konsumerar adhd-läkemedel i mindre omfattning än svenska barn och att det finns ett samband mellan att bo i ett utanförskapsområde med utrikesfödda och konsumtionen av adhd-läkemedel. På landets fängelser ska det även finnas en överrepresentation av personer med adhd.

Utspelet får kritik av Socialdemokraterna i regionen. (S) skriver att Moderaterna skrutit ner på barn- och ungdomspsykiatrin med ödesdigra konsekvenser som följd och bara en av tre som får vård inom vårdgarantins 30 dagar.
– Allting hänger ihop när unga hamnar på glid. Moderaterna ser bara halva lösningar. Partiet vill inte se att deras nedskärningar drabbar människor. Istället monterar de ner hela vården till förmån för marknaden, säger Aida Hadžialić (S), oppositionsregionråd.

För några veckor sedan var Aida Hadžialić (S), oppositionsregionråd, i Valsta där hon lovade en satsning på BUP i Valsta vid en valseger. Vidare vill man ta fram en utredning för att korta köer till så kallade NPF-utredningar.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

ungdomsarbete_helsida
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

defacto_helsida
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

connys_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

toppbanner
valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
arbete_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
centrum_sommar_outsider2022