eu_valet_panorama

Tredje största parti men utan budget på fyra år

Fyra år och hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar men ännu ingen budget från Sverigedemokraternas sida: - Det blev en kupp, sa Rune Öhlund, ordförande i märsta.nu:s valdebatt.

centrum_artikel_host

Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval i kommunen och ökade med 4,21 procent i valet 2018, man fick sju mandat i fullmäktige. Dock var några av problemen att partiets företrädare som var på valbar plats kort efter uteslöts ur partiet. Bland annat efter märsta.nu:s avslöjande om dåvarande ordföranden Inga-Lill Johansson som uttryckte sig rasistiskt i sociala medier.

Öhlund fick kallas in igen
Gert Höglund är gruppledare för partiet men medverkade inte i valdebatten vilket istället ordföranden Rune Öhlund gjorde. märsta.nu frågade i samband med debatten varför det inte lagts en budget i fullmäktige från Sverigedemokraternas sida under de fyra åren då man är det tredje största partiet i kommunen och aspirerar på ytterligare mandat när vallokalerna stängts klockan 20.00 på söndagen.
– Absolut kan dem (väljarna, reds anm) kräva det. Om vi lägger en budget… det ska jag säga efter 2018 års val har vi helt organiserat om Sverigedemokraterna i Sigtuna. Som de flesta vet blev det en kupp och folk som inte var sverigedemokrater tog över. Det har uteslutits 16 medlemmar och distriktet tog över, sen blev jag tillfrågad om att ta över och styra upp. Vi har ny politik och nya människor, sa Öhund i debatten.

Budgeten visar vad partiet vill
Inte alla partier lägger en egen budget, under den gångna mandatperioden har kommunledningen lagt en budget likaså Socialdemokraterna som är största oppositionsparti. Vid senaste budgetfullmäktige lade Miljöpartiet en budget för 2022. Budgeten brukar visa en vision som ett parti har för hur kommunen ska styras och hur medlen ska fördelas. I Sverigedemokraternas fall har det alltså varit svårt för väljarna att ta del av information om de politiska ambitioner eftersom det saknats underlag i kommunens högsta beslutande organ.

Öppna för samarbete med alla i sakfrågor
Rune Öhlund har under sändningen dock deklarerat att partiet stödjer den inriktning som kommunen har idag både kring trygghetsfrågor och hantering av kriminalitet samt hur skolan fungerar.
– Förhoppningsvis kan vi vara en del av den här kommunens ledning som kan göra att vi blir ett bra parti. Vi pratar med alla. Kommer det sakfrågor så tar vi ställning till sakfrågan.

Här kan du ta del av debatten igen

centrum_host_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

seniormassa_pan
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

connys_helsida
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

bygdensdag_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
connys
eldsjal2024_out
nationaldag_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out