helsida_bostad
Marie Axelsson och Khashayar Farmanbar på väg in för att träffa väljare på Västra BangatanFoto: Daniel Iskandar

Energiministern knackade dörr i Märsta

Energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) besökte Sigtuna kommun under torsdagen och avslutade med att knacka dörr på Västra Bangatan.

centrum_artikel_host

Khashayar Farmanbar (S) har som energi- och digitaliseringsminister hamnat i hetluften med anledning av de höga elpriserna i södra Sverige och som även drabbar Stockholmsregionen. Under torsdagen var han i Sigtuna kommun och han kunde inte ge några konkreta besked om lägre elpriser eftersom EU-marknaden även påverkas av rysk gasförsäljning in till unionen.
– Vi måste jobba på flera fronter och dels få europeiska länder att minska sin gasimport för elproduktion, vi måste öka överföringskapaciteten för transport av el från norr till söder och att uppmuntra till rot-avdrag för energieffektivisering i hemmen.

Utesluter inte subventioner
Ministern utesluter inte att det kan bli direkta subventioner eller andra insatser om priset fortsätter öka.
– Vi följer situationen och utesluter inte. Det pågår ett brutalt krig i Ukraina. Vi ska skydda svenska hushåll och företag. Utesluter inga alternativ för stöd och arbetar för att elpriserna ska sänkas och inte öka. Om det inte blir sänkta elpriser är vi beredda att vidta de åtgärder som behövs för att försvara människors ekonomi.

Besökte skola, äldreboende och nya stadsdelen
Tidigare under dagen hade han besökt Steningehöjdens skola, ett äldreboende och Sigtuna stadsängar. Farmanbar var imponerad av Sigtuna stadsängars energiförsörjning.
– Energisystemet som finns i stadsängarna är intressant på så sätt att det använder lokalt producerad värme för att värma upp hushåll och det behövs ingen tillförd el. Det finns även möjlighet att sälja överskottsvärme in på nätet för att både tjäna pengar i området och bidra till energiförsörjningssystemet.

Tre budskap till väljarna
Lokala socialdemokrater mötte upp Farnambar på Västra Bangatan där det skulle knackas dörr och träffas väljare. Västra bangatan är ett traditionellt socialdemokratiskt område. Huvudbudskapet var att Socialdemokraterna ska säkra tryggheten i landet och knäcka gängen, att demokratiska kontrollen ska tas över välfärden där skattepengar till skolan ska stanna i Sigtuna och inte gå till skolkoncerner som köper skolor utomlands. Det tredje budskapet var att man ska fortsätta leda klimatomställning med att skapa gröna jobb och där nyindustralisering och klimatomställningen kan gå hand i hand.

Överraskande med ministern som knackade på
Oppositionsrådet Marie Axelsson berättar att invånarna på Västra bangatan blev överraskade av att ministern knackade på dörren.
– Det ger ofta utrymme för lite större frågor än de lokala. Det är också värdefullt för dem att se att ministrarna är ute och hjälper till praktiskt i den lokala valrörelsen. Det är även peppande att de lokala valarbetarna får knacka dörr tillsammans med en minister, sa Marie Axelsson.

connys_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

defacto_helsida
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

toppbanner
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

ungdomsarbete_helsida
valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
arbete_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider