centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild/MTR

Vintertidtabellen startar 10 december

Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

centrum_artikel_host

Varje december genomförs en tidtabellsbytning inför det kommande året. Det nya schemat gäller fram till den 21 juni, då trafiken anpassas efter sommartidtabellen. Den 18 augusti 2024 återgår trafiken till normaltidtabell.

Förändringarna innebär att vissa linjer får längre intervaller mellan avgångarna, medan flera busslinjer läggs ner. Särskilt drabbas busslinjer som delvis går parallellt med andra trafikslag.

Ökade kostnader och minskat resande har satt tonen för justeringarna. Prognoser antyder att det tar tid innan resandet når samma nivå som före pandemin. Trafikförvaltningen/SL står inför utmaningen att anpassa trafiken utifrån förändrade resvanor och den nya ekonomiska verkligheten.

Under våren har kommuner och tillgänglighetsorganisationer fått ge synpunkter på förslaget till nästa års trafikbeställning för buss, tunnelbana och lokalbanor som träder i kraft vid tidtabellsskiftet. Förändringar inkluderar att förstärkningslinje 44 upphör och minskad service på linje 41 mellan Märsta och Tumba. Pendeltågstrafiken följer en separat process med tåglägen hos Trafikverket och var därför inte en del av remissprocessen under året.

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
sigtunakampen_helsida
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
sigtunakampen_outsider
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
pantamera_out
eu_valet_outsider