Viktigt med hänsyn på uteplatsen: Hyresgästföreningen ger råd

Nu när sommaren är här spenderar vi mer tid på våra uteplatser, vilket innebär att vi kommer närmare våra grannar. Roger Höög, förbundsjurist vid Hyresgästföreningen, betonar vikten av att visa hänsyn och kommunicera för att undvika konflikter.

Hyreslagen reglerar vad som är tillåtet i hyresbostäder, men fastighetsägare kan ha egna ordningsregler. Till exempel kan vissa fastighetsägare införa rökförbud. Höög påminner om att det är viktigt att känna till och följa dessa regler, eftersom brott mot dem kan leda till uppsägning.

Vanliga frågor till Hyresgästföreningen handlar om balkonger och uteplatser. Man får grilla på balkongen så länge det inte stör andra, och elgrillar är oftast tillåtna. Rökning är tillåten men får inte störa grannar. Festande med hög musik är inte direkt reglerat, men man bör undvika att störa andra och följa eventuella ordningsregler om tysta tider. Att sola naken är tillåtet om ingen kan se en, annars kan det vara brottsligt. Vid odling ska balkonglådor hänga på insidan av räcket för att undvika olyckor.

Höög avslutar med att man ska följa reglerna, men våga ifrågasätta dem om de verkar orimliga, eftersom de kan prövas i hyresnämnden.

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Bostad Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Liten nedgång i bostadspriserna

Bostad Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Sigtuna kommun går upp med 1 procent under de senaste tre månaderna. Även i hela Stockholms län noteras en ökning på 1 procent för bostadsrätter.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening