Foto: Sigtuna kommun

Vi stärker ekonomin och satsar på välfärden

Det är ibland lätt att vara i opposition. Man kan helt bortse från hur det såg ut när man själv styrde, man kan göra av med pengar man inte har och man kan hävda att man vet saker ingen annan vet. Marie Axelssons insändare visar upp en provkarta på det mesta av detta.

När vi, hösten 2017, tog över kommunledningen, tog vi över något som kan liknas vid ett konkursbo med stora underskott i driften och en galopperande låneskuld om ca 1,5 miljarder kronor. Under en lång rad år med socialdemokratiskt styre hade kommunen medvetet gått back. År efter år lät man kommunen göra stora minusresultat och underskotten täcktes upp genom att man bit för bit sålde av skattebetalarnas mark.

Den moderatledda kommunledningens första prioritet har hela tiden varit att stabilisera och stärka ekonomin. Det har resulterat i att det strukturella underskottet på ca 60mkr som socialdemokraterna lämnade efter sig, på bara några år har vänts till ett stabilt överskott på nästan samma summa. Alltså en reformering av ekonomin på nästan 120mkr. Det har inte varit lätt. Det har krävt krafttag i våra budgetar, det har krävt noggrann ekonomistyrning och uppföljning, och det har krävt varsamhet i hur vi hanterar skattebetalarnas pengar. Allt det som socialdemokraterna under sina år vid makten slarvade med.

I februari visste ingen av oss hur, eller när, de aviserade välfärdspengarna skulle betalas ut. Vi visste inte om pengarna skulle komma med särskilda krav, som ofta är fallet med statsbidrag, om de skulle betalas ut under ett år eller flera, och så vidare. Kanske hade Marie Axelsson en kristallkula eller andra spådomstalanger, som redan då gav henne en helt unik insikt i vad framtiden hade att erbjuda? Det är dock inte sannolikt, utan hennes uttalanden ska snarare ses som ett populistiskt utspel när vi nu har facit i hand. Så kan man kanske agera som oseriös opposition, men knappast som ansvarstagande kommunledning.

I mars slog Coronapandemin till med full kraft. Sigtuna, tillsammans med resten av världen, kastades in i ett kaosartat läge. Ingen kunde då veta hur pandemin skulle slå mot vår kommun. Det stod dock ganska snart klart att Sigtuna riskerade att drabbas extra hårt eftersom de två branscher där många Sigtunabor arbetar, rese- och besöksbranschen, var och är fortfarande, bland de allra hårdast drabbade.

Kommunens ekonomi är, som bekant, helt beroende av skatteintäkter. Med risk för en kraftigt ökande arbetslöshet, som dessutom skulle öka kostnaderna för försörjningsstöd, var det knappast läge att mitt under ett budgetår börja skjuta ut pengar i verksamheterna och på så sätt öka våra kostnader. Kommunledningen har varit noggrann och konsekvent istället för att i tider av osäkerhet reagera först och tänka sen.

Att det sedan visat sig att Sigtuna tillsammans med en stor del av Sveriges kommuner, kommer att göra ett rekordresultat 2020 beror på faktorer väldigt få kunde förutspå ens efter sommaren.

Men Marie Axelsson behöver inte vara orolig. Pengarna kommer användas i välfärdens kärna, nämligen genom att bygga nya förskolor och skolor. Tack vare den numera välskötta ekonomin och tillskottet från staten slipper vi låna varenda krona på det sätt som Axelsson och socialdemokraterna gjorde under sina år vid makten.

Just nu arbetar vi med budgeten för nästa år. En budget som kommer ha helt andra förutsättningar för satsningar på välfärden än tidigare år. Detta som ett direkt resultat av ett hårt och målmedvetet arbete med att stabilisera en trasig ekonomi. Ett arbete som nu börjar ge resultat på riktigt.

  • Olov Holst (M), gruppledare och kommunstyrelsens ordförande
  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare
  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening