moderat_pan_nov
Lars Björling (SfS)Foto: Sigtuna kommun

Vi står inför extraordinära påfrestningar

När den borgerliga koalitionen tog över kommunledningen 2017 ärvde vi en ekonomi som var i mycket dåligt skick, närmare fritt fall kommer man inte.

centrum_artikel_host

Vi har metodiskt och konsekvent arbetat för att få kontroll över kommunens ekonomi och det har ibland behövts obekväma beslut för att klara det, bland annat att höja avgifter. I dag har vi en stabil ekonomi som är i balans, vi betalar av på skuldberget som (S) lämnade efter sig och vi har goda reserver som trygghet när tiderna nu snabbt försämras.

Sigtuna har många idrottshallar och anläggningar per capita, vi ligger i topp i länet. Det är naturligtvis mycket positivt men vi har också höga kostnader att driva anläggningarna. Prognosen för i år pekar mot att elkostnaderna överstiger budget med ca 1 miljon kronor. Att som (S) föreslå att taxorna ska vara fredade är samma som att flytta den miljonen till någon annan verksamhet. Vad vill (S) skära ner på i stället? Barnomsorgen? Äldrevården?

En seriös opposition skulle normalt förstå att samhället nu står inför extraordinära påfrestningar som vi alla, på ett eller annat sätt, gemensamt måste bära. I Sigtuna har vi inte en seriös opposition utan man leker med siffrorna så det ser snyggt ut och tar till en svartmålning som saknar proportion. Kultur- och fritidsförvaltningen gör bedömningen att den ganska modesta höjningen av taxorna kommer att klaras och står alltid till föreningarnas förfogande för samtal och råd.

Kommunledningen satsar stora resurser på den öppna verksamheten för barn- och ungdomar; Brobygget och Fritidsbanken finns på plats året runt i Vikingahallen och dagligen under skolloven på Valsta torg och i olika sporthallar runt om i kommunen. Fritidsgårdarna, Sigtuna Museum & Art, Valstakonst och biblioteken erbjuder många aktiviteter. En stabil och ansvarstagande ekonomi är den bästa garantin för långsiktigt god verksamhet för våra barn och ungdomar.

  • Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer: Nej till höjda föreningstaxor

humbacken_helsida

Januari brukar kallas årets fattigaste månad

Debatt Just nu befinner vi oss i decenniets fattigaste månad med höga priser på el, bränsle och mat. Det i kombination med stigande räntor och hyror, gör det svårt för folk att få ihop vardagsekonomin.

gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Debatt Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

defacto_helsida

slutreplik: Ömma tår?

Debatt Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

hamnplanen

repliken: Hamnplanen ska bli välkomnande med folkliv

Debatt I sedvanligt spetsiga och nedlåtande tonläge kritiserar Ole Skarin kommunledningens arbete med att fräscha upp de centrala delarna av Sigtuna stad. Nu gäller det den planerade restaurangverksamheten på Hamnplan.

pantamera_avc_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Debatt Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

connys_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Debatt Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

moderat_pan_helsida
centrum_host_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Debatt Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Debatt Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Debatt En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Debatt Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Debatt Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Debatt Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Debatt I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Debatt I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Debatt När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Debatt Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
nrh
humbacken_outsider
pantamera_out
connys
centrum_outsider_host
swedol_outsider