eu_valet_panorama
Jonas Lindberg och Marta AguirreFoto: Pressbild

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över sjukvården

Väljarna är klokare än att gå på Moderaternas skrämselpropaganda inför höstens regionval. Vänsterpartiet vill bryta marknadens grepp om sjukvården, och satsa på det som är viktigast: vård efter behov.

centrum_artikel_host

”Bara i Stockholmsregionen riskerar över 150 vårdcentraler att stängas ned om vänsteroppositionen tar makten”, skriver moderaterna Irene Svenonius och Olov Holst.

Det märks att valet närmar sig, men det finns ingen anledning att lägga politik i munnen på varandra, eller att försöka skrämma väljarna. Vi i Vänsterpartiet har en annan syn på hur vår gemensamma vård borde organiseras, det är ingen hemlighet. Vi vill ta tillbaka kontrollen över sjukvården och jobba långsiktigt för fler verksamheter i egen regi. Vi vill motverka företagens möjligheter att välja och vraka bland patienter och behandla välfärden som en skattefinansierad bankomat.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är bättre om regionen bestämmer var vårdcentraler ska ligga, i stället för att lämna över all makt till marknaden. Resultatet av snart 16 års borgerligt styre i Stockholm ser vi i dag: det kryllar av privata kliniker och mottagningar i innerstan, medan viktig vård i förorterna läggs ner, slås samman och flyttas samtidigt som tillgängligheten blir gradvis sämre. Sjukhusen utarmas genom återkommande svältbudgetar, medan enorma resurser läggs på att resursstarka medelklassfamiljer ska få kontakt med appläkare inom ett par timmar.

”Titta på Uppdrag Granskning”, uppmanar Svenonius och Holst. Där framgår att Stockholm har kortare vårdköer än många andra regioner, vilket är bra. Men den som såg hela programmet vet också att Region Stockholm hamnade på mindre smickrande placeringar i en rad andra jämförelser, bland annat tid från diagnos till behandling för cancer och risken för allvarliga förlossningsskador.

I Uppdrag Gransknings sammanvägda rankning hamnar Stockholm efter regioner som Gotland, Kronoberg och Örebro, trots att Stockholm har ett skatteunderlag och en befolkningstäthet som övriga regioner bara kan drömma om. Region Stockholm har alla förutsättningar att vara ett föredöme i alla jämförelser, men har i stället blivit ett skräckexempel för resten av landet, som visar hur det går när man lämnar över all makt till marknaden i över ett decennium.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill fortsätta på den inslagna vägen, och förlita sig på att marknaden ska lösa problemen i sjukvården. Vänsterpartiet står för en annan politik. Det är vad höstens regionval handlar om, inget annat.

  • Marta Aguirre, ordförande Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna
  • Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm
eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

bygdensdag_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

mp_helsida_eu
sigtunakampen_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

centrum_host_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

eldsjal2024_helsida

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eu_valet_outsider
bygdensdag_outsider
sigtunakampen_outsider
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
connys
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider