sap_pan23
Jonas Lindberg och Marta AguirreFoto: Pressbild

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över sjukvården

Väljarna är klokare än att gå på Moderaternas skrämselpropaganda inför höstens regionval. Vänsterpartiet vill bryta marknadens grepp om sjukvården, och satsa på det som är viktigast: vård efter behov.

centrum_artikel_host

”Bara i Stockholmsregionen riskerar över 150 vårdcentraler att stängas ned om vänsteroppositionen tar makten”, skriver moderaterna Irene Svenonius och Olov Holst.

Det märks att valet närmar sig, men det finns ingen anledning att lägga politik i munnen på varandra, eller att försöka skrämma väljarna. Vi i Vänsterpartiet har en annan syn på hur vår gemensamma vård borde organiseras, det är ingen hemlighet. Vi vill ta tillbaka kontrollen över sjukvården och jobba långsiktigt för fler verksamheter i egen regi. Vi vill motverka företagens möjligheter att välja och vraka bland patienter och behandla välfärden som en skattefinansierad bankomat.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är bättre om regionen bestämmer var vårdcentraler ska ligga, i stället för att lämna över all makt till marknaden. Resultatet av snart 16 års borgerligt styre i Stockholm ser vi i dag: det kryllar av privata kliniker och mottagningar i innerstan, medan viktig vård i förorterna läggs ner, slås samman och flyttas samtidigt som tillgängligheten blir gradvis sämre. Sjukhusen utarmas genom återkommande svältbudgetar, medan enorma resurser läggs på att resursstarka medelklassfamiljer ska få kontakt med appläkare inom ett par timmar.

”Titta på Uppdrag Granskning”, uppmanar Svenonius och Holst. Där framgår att Stockholm har kortare vårdköer än många andra regioner, vilket är bra. Men den som såg hela programmet vet också att Region Stockholm hamnade på mindre smickrande placeringar i en rad andra jämförelser, bland annat tid från diagnos till behandling för cancer och risken för allvarliga förlossningsskador.

I Uppdrag Gransknings sammanvägda rankning hamnar Stockholm efter regioner som Gotland, Kronoberg och Örebro, trots att Stockholm har ett skatteunderlag och en befolkningstäthet som övriga regioner bara kan drömma om. Region Stockholm har alla förutsättningar att vara ett föredöme i alla jämförelser, men har i stället blivit ett skräckexempel för resten av landet, som visar hur det går när man lämnar över all makt till marknaden i över ett decennium.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill fortsätta på den inslagna vägen, och förlita sig på att marknaden ska lösa problemen i sjukvården. Vänsterpartiet står för en annan politik. Det är vad höstens regionval handlar om, inget annat.

  • Marta Aguirre, ordförande Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna
  • Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

centrum_host_helsida
connys_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

defacto_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

ica_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

nrh_sigtuna

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

sap_sep23_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

joes-helsida

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

hockeyskola_helsida
pantamera_avc_helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

moderat_fokus_helsida

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Konsten att ropa vargen kommer  

Insändare Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
swedol_outsider
centrum_outsider_host
connys
hockeyskola_outsider
nrh
socialdem_sep23_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_bli_medlem
ica_outsider
joes_outsider