helsida_bostad
Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Vi agerar innan rivningsbeslut

Vi boende vet att beslut att riva Smedsgården ännu inte tagits, det är därför vi agerar nu.

centrum_artikel_host

Och vi mår inte dåligt för att det byggs nytt i Sigtuna utan för att man vill riva våra hem och två av Märstas finaste gamla hus som man istället borde vårda, värna och vara otroligt stolt över.

Vi har valt att bo på platsen och fått lgh genom köpoäng. Om det rivs är boende alternativen få pga bostadsbristen. Sigtunahem säger att dom inte kommer sätta oss på gatan men det är inte samma sak som att få en lgh där man faktiskt vill bo. Sigtunahem säger också att om vi flyttar tillbaka till nybygget står dom för flytten och vi får behålla våra köpoäng i annat fall får vi själva stå för flytt och alla omkostnader samt förlorar poängen.

Problemet är att ingen av oss hyresgäster har råd att flytta till en nyproduktion och tre av hushållen står inte i nya bostadskön då dom tänkt bo kvar i huset livet ut, dom har således 0 poäng. Om det ändå kommer till rivning, ta ansvar för oss boende. Låt oss bestämma var vi vill bo, ta flytten, låt oss behålla köpoängen och se till att dom hyresgäster som förlorat sina får tillbaks dom.

Göran Langer(vd Sh) säger i insändare att dom inte ska ansöka om rivning (det är inte vad vi fick höra på möte i april) och att inget detaljarbete pågår men i nästa stycke står att man tar fram förslag på hur tomten skulle kunna utvecklas och att dom gör bedömning att det är billigare att bygga nytt i stället för renovera. Det här är bara lek med ord, ett inlindat sätt att skriva rivning.

Om Sigtunahem verkligen bryr sig om kulturhistoriska miljöer och värden skulle förslaget att bygga på platsen aldrig kommit upp.

Sigtunahem säger sig ta medbestämmande och boendeinflytande på stort allvar. Finemang! Bevara då Smedsgården och tomten i oförstört skick, det är vad vi hyresgäster och dom över 500 som hittills skrivit på vår namninsamling vill.

Då Sigtunahem säger att det är på uppdrag av kommunen dom utreder platser för nybyggnation vädjar vi till alla partier i fullmäktige att stoppa planerna på en rivning för gott. Ge husen samma status och skydd som dom äldre fastigheter som värnas i Sigtuna.

Låt Smedsgården och tomten vara en oas för människa, djur och natur.

  • Boende på Smedsgården

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

pantamera_avc_helsida

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

defacto_helsida
valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

toppbanner

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Insändare När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Insändare Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

connys_helsida
valet2022

repliken: MP:s orealistiska drömmar sprider lögner i debatten

Insändare MP:s orealistiska drömmar sprider lögner i debatten I föregående fyra mandatperioder satt Miljöpartiet med i Sigtuna kommuns politiska majoritet och styrde kommunen. Ändå tog de inte fram några av de planer och program som nu efterfrågas. Kanske är det lika bra det.

ungdomsarbete_helsida
valet2022

Kommunens klimatarbete är ett luftslott

Insändare Sigtuna kommun faller i miljörankingar. Från att ha varit en av länets bästa miljökommuner är den moderatledda kommunen nu bland de sämsta. I brinnande klimatkris och med enorma miljöutmaningar hörs inte ett ord om klimat och miljö från ledande politiker. Miljö- och klimatarbetet i kommunen är ett sjunkande skepp i tider då det borde vara maximalt.

valet2022

Krafttag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor

Insändare Det finns barn i vår kommun som växer upp i våld och utsatthet. Det finns kvinnor i vår kommun som utsätts för våld i nära relation, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuella trakasserier och psykisk terror. Det är helt oacceptabelt.

valet2022

Skolan först för Liberalerna

Insändare En lyckad skolgång är varje ung människas bästa försäkring mot framtida utanförskap och samhällets bästa försäkring för välstånd och utveckling. Därför sätter vi liberaler alltid skolan först. Vi har haft en positiv skolutveckling de senast åren under liberalt ledarskap. Numera är våra skolor bland toppen i Sverige på plats 37 i Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste ranking Öppna jämförelser. Värt att nämnas är också att vi tidigare i år lyfts fram som en förebild på skolområdet av rådet för främjandet av kommunala analyser (RKA). Vi är stolta men inte nöjda. Utvecklingen måste fortsätta med full kraft.

valet2022

MP enda parti med politik för djuren

Insändare Ett modernt samhälle tar djurens välfärd på allvar och ser sambandet mellan djurs och människors hälsa. Om den politiska viljan finns kan Sigtuna kommun göra skillnad för djur i vår närhet och globalt.

Bostadspolitiken måste utgå från helheten, inte ideologin

Insändare Det är faktiskt ingen större idé att debattera bostadspolitik med Hyresgästföreningen (HGF). Som framgår av namnet representerar föreningen ett särintresse gällande upplåtelseformer; hyresrätten. HGF har ingen skyldighet, eller vilja, att företräda andra upplåtelseformer. Det gör deras inlägg i högsta grad partiska.

valet2022

Nu får det vara nog!

Insändare Genom att utnyttja våra vanliga Internettjänster kan kriminella kartlägga hela bostadsområden och plocka ut vilka äldre personer de ska angripa.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
nrh
connys
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_outsider2022
arbete_outsider
pantamera_out