centrum_panorama_hostshopping
Foto: Radio Sigtuna

Vem driver korståg mot närradion?

Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla, skriver en insändare om Sigtuna Närradio.

centrum_artikel_host

Tillsammans med ordföranden i Sigtuna Närradioförening deltog jag den 25 september i ett möte med bl.a. förvaltningschefen i Kultur- och fritidsförvaltningen. Vi fick då löfte om att stanna kvar i Valsta f.d. simhall i ytterligare ett par veckor, till den 15 november, då vi hade åtagande gentemot elever vid Arlandagymnasiet efter den 1 november, vilket tidigare var angivet som senaste dag för utflyttning. Vi fick också besked om att representanter för kommunen skulle visa oss en alternativ lokal.

Vi har tittat på denna lokal, som ligger i bottenvåningen i ett hyreshus. Sigtuna kommun hyr lokalen av Sigtunahem. Tyvärr ansåg kommunens representant (och även vi) att relativt omfattande ombyggnation skulle vara nödvändig, för att rummet skulle passa som inspelningsstudio.

Vid ett nytt möte med förvaltningschefen den 27 oktober fick vi veta att det fanns en möjlighet att dela lokal, eller på annat sätt komma överens, med en annan förening om ett utrymme i bottenvåningen i hyreshuset. Ett möte och diskussion om detta är planerat till nästa vecka.

Vi fick också veta att Valsta f.d. simhall skall rivas så snart som det fanns utrymme för detta i budgeten. Kanske inom tre år. Under tiden fortsätter Närradioföreningen att också söka andra lokaler, som inte tillhör Sigtuna Kommun.

Jag vill också kommentera det som Lars Björling enligt uppgift skrivit i mail till märsta.nu angående anledningen till att Sigtuna Närradioförening inte kan få vara kvar i Valsta f.d. simhall så länge som den står där den står.

Den första punkten – att Sigtuna Museums verksamhet i simhallen ska flytta – är en nyhet för oss. Varför får vi veta detta via märsta.nu? Det är också anmärkningsvärt med tanke på det som förefaller vara avsevärda investeringar som Sigtuna kommun gjort för att omvandla simhallen till utställningslokal.

Den andra punkten är likställighetsprincipen, vilken även åberopades vid åläggandet att lämna källaren i Forum. Då liksom nu, gör den speciella lagstiftningen angående drift av närradio, att en närradioförening inte kan behandlas som andra föreningar inom idrott och kultur. Därför har t.ex. Sigtuna kommuns bestämmelser om föreningsbidrag uteslutit möjligheten för Sigtuna Närradioföreningen att få sådant bidrag. (Däremot har Sigtuna kommun under större delen av närradions 35-åriga existens, med eller utan explicita avtal, på annat sätt stöttat verksamheten.)

Det bör också noteras att andra föreningar har erbjudits utrymmen i Valsta f.d. simhall, men inte funnit dessa lämpliga för sin verksamhet. De har alltså varit likställda, förutom att de tackat nej till erbjudandet, som Närradioföreningen tacksamt tog emot.

Den tredje anledningen som Lars Björling anför är bygglov. I underlaget till det bygglov som bygg- och trafiknämnden antog som delegationsbeslut den 22 september står att ”Radio Sigtuna däremot är en förening vilket innebär att denna verksamhet inte bedöms som planenlig. Detta kan dock prövas som ett lämpligt komplement till den användning som bestämts i detaljplanen, som en liten avvikelse enligt 9 kap. 31 c § PBL.” Det förefaller mig som lekman, att den verksamhet som Närradioföreningen bedriver omfattas av det bygglov som Sigtuna kommun (Kultur- och fritidsnämnden) har fått av Sigtuna Kommun (Bygg- och trafiknämnden).

Jag är frustrerad över min oförmåga att förstå varför och vem som förefaller driva ett korståg mot de ideella krafter som försöker hålla en kulturtradition som närradion levande. Dessutom ett medium som kan vara till nytta och nöje för kommunens invånare. Varför inte använda närradion för att fylla en del av det informationsgap som nedläggningen av Sigtunabygden skapade? Är det förvaltningen eller politiker som nu vill sänka Radio Sigtuna?

  • Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla

Svar från Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Det är absolut inget korståg som bedrivs mot Radio Sigtuna, som Lennart Berglund avslutar sin insändare med. Tvärtom arbetar Kultur- och fritidsförvaltningen aktivt med att hitta en konstruktiv lösning på föreningens lokalbehov.

Då föreningen av bl.a. arbetsmiljöproblem tvingades flytta från lokalen i Forum erbjöd Sigtuna museum &Art en tillfällig hemvist i Valsta f.d. simhall mot att man hjälpte till med att bemanna simhallen några gånger i månaden.

Varken jag eller förvaltningen har sagt att simhallen ska rivas, däremot förändras nu förutsättningarna och framtiden är oviss. Med kort varsel kan museets nuvarande konstverksamhet tvingas att flytta och av den anledningen är det korrekt att inte teckna något hyresavtal med tredje part, vare sig Radio Sigtuna eller annan förening.

Berglund refererar till den ” speciella lagstiftningen angående drift av närradio” och att det lägger hinder i vägen för att få kommunalt verksamhetsbidrag. Det är en realitet för alla närradioföreningar i hela landet och i dagens medieutbud säkert en tuff utmaning att ordna med finansiering av sin verksamhet.

Det förvaltningen erbjuder är en långsiktig lösning med samma hyresvillkor som gäller för andra föreningar, d v s subventionerade taxor beslutade i kommunfullmäktige. Radio Sigtuna har här en bra möjlighet att konsolidera sin verksamhet och fortsätta vara en del av kommunens kulturliv.

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

hockeyskola_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

ica_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

connys_helsida

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

defacto_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

joes-helsida

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

moderat_fokus_helsida
nrh_sigtuna

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

sap_sep23_helsida

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Konsten att ropa vargen kommer  

Insändare Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
pantamera_out
moderat_bli_medlem
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
centrum_outsider_host
hockeyskola_outsider
socialdem_sep23_outsider
ica_outsider