Foto: Radio Sigtuna

Vem driver korståg mot närradion?

Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla, skriver en insändare om Sigtuna Närradio.

Tillsammans med ordföranden i Sigtuna Närradioförening deltog jag den 25 september i ett möte med bl.a. förvaltningschefen i Kultur- och fritidsförvaltningen. Vi fick då löfte om att stanna kvar i Valsta f.d. simhall i ytterligare ett par veckor, till den 15 november, då vi hade åtagande gentemot elever vid Arlandagymnasiet efter den 1 november, vilket tidigare var angivet som senaste dag för utflyttning. Vi fick också besked om att representanter för kommunen skulle visa oss en alternativ lokal.

Vi har tittat på denna lokal, som ligger i bottenvåningen i ett hyreshus. Sigtuna kommun hyr lokalen av Sigtunahem. Tyvärr ansåg kommunens representant (och även vi) att relativt omfattande ombyggnation skulle vara nödvändig, för att rummet skulle passa som inspelningsstudio.

Vid ett nytt möte med förvaltningschefen den 27 oktober fick vi veta att det fanns en möjlighet att dela lokal, eller på annat sätt komma överens, med en annan förening om ett utrymme i bottenvåningen i hyreshuset. Ett möte och diskussion om detta är planerat till nästa vecka.

Vi fick också veta att Valsta f.d. simhall skall rivas så snart som det fanns utrymme för detta i budgeten. Kanske inom tre år. Under tiden fortsätter Närradioföreningen att också söka andra lokaler, som inte tillhör Sigtuna Kommun.

Jag vill också kommentera det som Lars Björling enligt uppgift skrivit i mail till märsta.nu angående anledningen till att Sigtuna Närradioförening inte kan få vara kvar i Valsta f.d. simhall så länge som den står där den står.

Den första punkten – att Sigtuna Museums verksamhet i simhallen ska flytta – är en nyhet för oss. Varför får vi veta detta via märsta.nu? Det är också anmärkningsvärt med tanke på det som förefaller vara avsevärda investeringar som Sigtuna kommun gjort för att omvandla simhallen till utställningslokal.

Den andra punkten är likställighetsprincipen, vilken även åberopades vid åläggandet att lämna källaren i Forum. Då liksom nu, gör den speciella lagstiftningen angående drift av närradio, att en närradioförening inte kan behandlas som andra föreningar inom idrott och kultur. Därför har t.ex. Sigtuna kommuns bestämmelser om föreningsbidrag uteslutit möjligheten för Sigtuna Närradioföreningen att få sådant bidrag. (Däremot har Sigtuna kommun under större delen av närradions 35-åriga existens, med eller utan explicita avtal, på annat sätt stöttat verksamheten.)

Det bör också noteras att andra föreningar har erbjudits utrymmen i Valsta f.d. simhall, men inte funnit dessa lämpliga för sin verksamhet. De har alltså varit likställda, förutom att de tackat nej till erbjudandet, som Närradioföreningen tacksamt tog emot.

Den tredje anledningen som Lars Björling anför är bygglov. I underlaget till det bygglov som bygg- och trafiknämnden antog som delegationsbeslut den 22 september står att ”Radio Sigtuna däremot är en förening vilket innebär att denna verksamhet inte bedöms som planenlig. Detta kan dock prövas som ett lämpligt komplement till den användning som bestämts i detaljplanen, som en liten avvikelse enligt 9 kap. 31 c § PBL.” Det förefaller mig som lekman, att den verksamhet som Närradioföreningen bedriver omfattas av det bygglov som Sigtuna kommun (Kultur- och fritidsnämnden) har fått av Sigtuna Kommun (Bygg- och trafiknämnden).

Jag är frustrerad över min oförmåga att förstå varför och vem som förefaller driva ett korståg mot de ideella krafter som försöker hålla en kulturtradition som närradion levande. Dessutom ett medium som kan vara till nytta och nöje för kommunens invånare. Varför inte använda närradion för att fylla en del av det informationsgap som nedläggningen av Sigtunabygden skapade? Är det förvaltningen eller politiker som nu vill sänka Radio Sigtuna?

  • Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla

Svar från Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Det är absolut inget korståg som bedrivs mot Radio Sigtuna, som Lennart Berglund avslutar sin insändare med. Tvärtom arbetar Kultur- och fritidsförvaltningen aktivt med att hitta en konstruktiv lösning på föreningens lokalbehov.

Då föreningen av bl.a. arbetsmiljöproblem tvingades flytta från lokalen i Forum erbjöd Sigtuna museum &Art en tillfällig hemvist i Valsta f.d. simhall mot att man hjälpte till med att bemanna simhallen några gånger i månaden.

Varken jag eller förvaltningen har sagt att simhallen ska rivas, däremot förändras nu förutsättningarna och framtiden är oviss. Med kort varsel kan museets nuvarande konstverksamhet tvingas att flytta och av den anledningen är det korrekt att inte teckna något hyresavtal med tredje part, vare sig Radio Sigtuna eller annan förening.

Berglund refererar till den ” speciella lagstiftningen angående drift av närradio” och att det lägger hinder i vägen för att få kommunalt verksamhetsbidrag. Det är en realitet för alla närradioföreningar i hela landet och i dagens medieutbud säkert en tuff utmaning att ordna med finansiering av sin verksamhet.

Det förvaltningen erbjuder är en långsiktig lösning med samma hyresvillkor som gäller för andra föreningar, d v s subventionerade taxor beslutade i kommunfullmäktige. Radio Sigtuna har här en bra möjlighet att konsolidera sin verksamhet och fortsätta vara en del av kommunens kulturliv.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Debatt Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Debatt Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Debatt Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Debatt Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Debatt Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Debatt Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Debatt Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Debatt När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

repliken: Håll er till sanning och var ärlig mot kommuninvånarna

Debatt Ja, vår kritik av förslaget om att låta en privat vårdcentral ta över Humlegården var ideologiskt motiverad. Utifrån vår ideologi ska man nämligen alltid ta vara på skattebetalarnas pengar och kritisera onödiga subventioner som går rakt ner i fickan på privata aktörer.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Debatt Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Debatt Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Debatt Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Debatt Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Debatt Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Debatt Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Debatt Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

En budget som tar ansvar för Sverige

Debatt Svenska hushåll pressas hårt av höga matpriser, hyror och höga räntor. Sverige har en akut sjukvårdskris skapad av den moderatledda regeringen och Sverigedemokraterna.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Debatt Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening