centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild

Växelskada orsakade urspårningen

Urspårningen av ett Arlanda Expresståg i slutet av maj orsakades troligtvis av en växelskada.

centrum_artikel_host

Tidningen Järnvägar rapporterar urspårningen av Arlanda Express 27 maj orsakats av fel på växeln.
– Urspårningen har av allt att döma inträffat i en växel som leder in till underhållsverkstaden i Blackvreten, säger Mikael Hillbo, utredningsledare på Statens Haverikommission till tidningen.

Nu går man vidare i utredningen för att undersöka hur det kunde inträffa. Urspårningen inträffade i 150 km/h vid Blackvretens driftplats, alltså depån för Arlanda Express utanför Arlanda. Det är ett spår som tåget normalt använder. En av de fyra vagnarna spårade ur med samtliga fyra hjul. Två vagnar spårade med en boggi vardera och den främsta vagnen var kvar på spåret med samtliga hjul enligt tidningen. Några fel på själva tåget har haveriutredarna inte hittat som har kunnat leda till att växeldelen kom ur sitt läge. Den aktuella växeln lades in 2008. Växeln ska kunna tåla högre hastighet. Status nu är att ett spår går att använda för trafik sedan 7 juni men hastigheten är nedsatt till 80 km/h. Det andra spåret kommer inte att kunna användas förrän i augusti, som tidigast.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
sigtunakampen_helsida
bygdensdag_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

sigtunakampen_outsider
connys
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
bygdensdag_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider