vinter_pan
Foto: Genrebild

Växelskada orsakade urspårningen

Urspårningen av ett Arlanda Expresståg i slutet av maj orsakades troligtvis av en växelskada.

centrum_artikel_host

Tidningen Järnvägar rapporterar urspårningen av Arlanda Express 27 maj orsakats av fel på växeln.
– Urspårningen har av allt att döma inträffat i en växel som leder in till underhållsverkstaden i Blackvreten, säger Mikael Hillbo, utredningsledare på Statens Haverikommission till tidningen.

Nu går man vidare i utredningen för att undersöka hur det kunde inträffa. Urspårningen inträffade i 150 km/h vid Blackvretens driftplats, alltså depån för Arlanda Express utanför Arlanda. Det är ett spår som tåget normalt använder. En av de fyra vagnarna spårade ur med samtliga fyra hjul. Två vagnar spårade med en boggi vardera och den främsta vagnen var kvar på spåret med samtliga hjul enligt tidningen. Några fel på själva tåget har haveriutredarna inte hittat som har kunnat leda till att växeldelen kom ur sitt läge. Den aktuella växeln lades in 2008. Växeln ska kunna tåla högre hastighet. Status nu är att ett spår går att använda för trafik sedan 7 juni men hastigheten är nedsatt till 80 km/h. Det andra spåret kommer inte att kunna användas förrän i augusti, som tidigast.

defacto_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

wenngarn_helsida
vinter_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

storemore_helsida
pantamera_avc_helsida

Fortsatta trygghetsvandringar i kommunen

Nyheter Sigtuna kommun har återigen genomfört en trygghetsvandring i samarbete med flera andra viktiga aktörer. Detta initiativ syftar till att få en heltäckande översikt av olika områden och att identifiera sätt att gemensamt öka tryggheten.

Vintertidtabellen startar 10 december

Nyheter Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu: Snöfall och kyligt väder förväntas

ica_helsida

Julgransflygning över Märsta 18 december

Nyheter Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.

Många tog ställning mot mäns våld mot kvinnor

Nyheter Valsta var under torsdagskvällen platsen för den årliga ljusmanifestationen med fokus på att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor världen över. För femte året samlades engagerade individer och representanter från olika föreningar och organisationer för att stödja nolltolerans mot våldet.

oppethus_dec

Inkomstklyftorna ökar i kommunen

Nyheter I Sigtuna kommun växer de ekonomiska klyftorna markant. I Til-Munkholmen-området är den disponibla inkomsten mer än dubbelt så hög jämfört med Centrala Valsta.

Morgonkollen

Notiser Kylig morgon med normal trafik och mindre påverkan på busstrafik i Sigtuna

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 23 november: märsta.nu informerar om väder, trafik och blåljus

connys_helsida

Vädervarning i kommunen för onsdag

Notiser SMHI utfärdar en vädervarning för Sigtuna kommun med en Gul varning för Vind i kombination med snöfall. Under tiden från onsdag eftermiddag till natt mot torsdag förväntas en kombination av snöfall och kraftiga vindar skapa potentiella problem i trafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

storemore_out
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
oppethus_out
swedol_outsider
vinter_outsider
pantamera_out
joes_outsider
wenngarn_outsider
connys
nrh