eu_valet_panorama
Bufflarna som ska bekämpa sjögull i SteningedalenFoto: naturgruppen.se

Vattenbufflarna intar Steningedalen – Ska bekämpa invasiv växt

Kommande veckorna kommer vattenbufflar att inta Steningedalens naturreservat för att bekämpa invasiva arter.

centrum_artikel_host

Steningedalen har problem med den invasiva arten sjögull. Nu kommer vattenbufflar att beta i reservatet under de kommande veckorna. Det är Eka och Bosse som båda är fyra år gamla. Sjögull växer i vattnet och hotar mångfalden enligt Sigtuna kommun. Eftersom den är invasiv kan den sprida sig fort och ta över en växtplats vilket gör det svårt för andra arter att klara sig.

Kommunen hoppas att bufflarna ska gilla sjögull och äta upp den. Projektet är ett pilotprojekt som genomförs tillsammans med Naturgruppen och WWF Världsnaturfonden. Kommunen uppmanar kommuninvånare som ser bufflarna att låta dem arbeta ifred samt att hundar ska kopplas i reservatet. Sedan tidigare har Länsstyrelsen placerat vattenbufflar i Fysingens naturreservat.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

connys_helsida
sigtunakampen_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

sigtunakampen_outsider
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host
connys
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider