eldsjal2024_pan
Emma Wiesner och Gill BrodinFoto: Centerpartiet

Varning för vänsterns hyreschock i allmännyttan

"Vänstern i Sverige har länge utmålat sig som hyresgästernas främsta försvarare". Nu går det verkligen att ifrågasätta hur det egentligen ligger till med den saken.

centrum_artikel_host

Europaparlamentet har röstat om sin syn en ny lag om energieffektivisering av byggnader. Den kan innebära att den svenska allmännyttan påtvingas kostnader på omkring 100 miljarder per år, enligt allmännyttans egna beräkningar.

I Sigtuna kommun skulle det motsvara 1 350 av Sigtunahems lägenheter. Och allt måste vara klart 1 januari 2027.

Att allmännyttan ska ha råd med att genomföra en sådan här omfattande renoveringsvåg utan att behöva chockhöja hyrorna, det kan inte ens den varmaste försvararen av enorma skattehöjningar tro på. Och det var just de som brukar gilla skattehöjningar mest som gladeligen tryckte på ja-knappen till detta – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det som det här handlar om är Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Det är en del av EU:s klimatpaket som handlar om energieffektivisering av byggnader. Det finns flera goda anledningar till att Centerpartiet röstade emot detta.

Vi behöver absolut energieffektivisering, mer än någonsin, men denna lagstiftning har landat helt fel. I stället för piskor och klåfingrig detaljreglering bör vi stärka incitamenten för omställningen genom att prissätta energins koldioxidutsläpp. I stället för att låta renoveringsvågen genomföras på marknadsmässiga grunder och med sunt förnuft så har Europaparlamentet ställt orealistiska krav, i planekonomins anda, som kommer kosta svenska hyresgäster skjortan.

Förslaget går dessutom långt utanför sitt mandat och berör områden som inte har med energiprestanda att göra, exempelvis parkeringar och inomhusmiljö.

Allmännyttan kommer mellan 2025 och 2027 behöva renovera omkring 30 procent av lägenheterna i dess bestånd för att klara EU:s nya högre krav. Att allmännyttan redan gjort ett stort jobb med sina bestånd de senaste åren, när det just kommer till energieffektivitet, det spelar ingen roll. Allt kommer att nollställas när lagen träder i kraft och inget som gjorts tidigare får räknas in mot de nya målen. Nu kommer frågan att förhandlas med det svenska ordförandeskapet i ministerrådet. Om allmännyttan ska undgå en chockhöjning av priser är det bara regeringen som kan rädda dem.

  • Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker
  • Gill Brodin (c) Vice ordf, Bygg och Miljönämnden
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Debatt Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

connys_helsida

Nya sociala insatser för minskad segregation

Debatt Den moderatledda kommunledningen har under de senaste åren i hög grad prioriterat arbetet med Samhällsbyggnadslyftet, den kommunövergripande satsningen för att minska och motverka segregation.

Hållbart barnrättsarbete

Debatt Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Debatt Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

mp_helsida_eu

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Debatt Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

storemore_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Debatt Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Debatt Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

spedition_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Debatt Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

eldsjal2024_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Debatt Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

steningekompani_helsida
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Debatt Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Debatt Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Debatt Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stentekompani_outsider
mp_eu_outsider
storemore_out
ridskola_2020_outsider
connys
spedition_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host