defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Varannan restaurang fuskar med menyn

Hälften av restaurangerna i kommunen fuskar med menyn, detta då livsmedelsinspektörer kontrollera att maträtter verkligen innehåller det som står: - Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör, i ett pressmeddelande.

centrum_artikel_host

Under en och samma dag kontrollerades över 300 restauranger i hela länet, 226 av dessa kunde intyga att det verkligen serverade det som stod. Tolv restauranger kontrollerades i Sigtuna kommun, resultatet; sex fuskade med innehållet i maten jämfört med vad som står i menyn enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Fick visa upp varor eller inköpskvitton
Inspektörer kontrollerade att parmaskinka, oxfilé, parmesanost, fetaost verkligen var det som stod samt att produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung verkligen var det samt att ekologiskt var ekologiskt. Krogarna fick helt enkelt visa upp sina varor i förråden eller inköpskvitton:
– Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för. Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper, säger Magdalena Alehagen i pressmeddelandet.

Extrakoll på allergiinformation
Sigtuna kommun valde även att titta på hur restaurangerna lämnar allergiinformation. Där fick tre av tolv anmärkning. Åtta av de tolv restaurangerna kommer att få uppföljande kontroller av inspektörer. Om inte avvikelserna åtgärdas självmant kan kommunen använda föreläggande och vite som påtryckningsmedel.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens morgonkoll med märsta.nu presenterar vi den senaste informationen om vädret, kollektivtrafiken och den senaste blåljusrapporten för Sigtuna kommun.

karnkraft_m_topp
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

joes-helsida
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

ica_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

seniordag_helsida
defacto_helsida

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

joes_outsider
mp_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
seniordag_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider
connys
nrh