vinter_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Varannan restaurang fuskar med menyn

Hälften av restaurangerna i kommunen fuskar med menyn, detta då livsmedelsinspektörer kontrollera att maträtter verkligen innehåller det som står: - Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör, i ett pressmeddelande.

centrum_artikel_host

Under en och samma dag kontrollerades över 300 restauranger i hela länet, 226 av dessa kunde intyga att det verkligen serverade det som stod. Tolv restauranger kontrollerades i Sigtuna kommun, resultatet; sex fuskade med innehållet i maten jämfört med vad som står i menyn enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Fick visa upp varor eller inköpskvitton
Inspektörer kontrollerade att parmaskinka, oxfilé, parmesanost, fetaost verkligen var det som stod samt att produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung verkligen var det samt att ekologiskt var ekologiskt. Krogarna fick helt enkelt visa upp sina varor i förråden eller inköpskvitton:
– Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för. Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper, säger Magdalena Alehagen i pressmeddelandet.

Extrakoll på allergiinformation
Sigtuna kommun valde även att titta på hur restaurangerna lämnar allergiinformation. Där fick tre av tolv anmärkning. Åtta av de tolv restaurangerna kommer att få uppföljande kontroller av inspektörer. Om inte avvikelserna åtgärdas självmant kan kommunen använda föreläggande och vite som påtryckningsmedel.

defacto_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

vinter_helsida
connys_helsida
storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

joes-helsida
slottsby_helsida
nrh_sigtuna

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

ica_helsida
oppethus_dec

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh
centrum_outsider_host
joes_outsider
slottsby_outsider
pantamera_out
connys
storemore_out
ridskola_2020_outsider
oppethus_out
vinter_outsider
swedol_outsider
ica_outsider