eu_valet_panorama
Ungdomar som arbetarFoto: Arkivbild

Var tredje sommarjobb försvann

Var tredje sommarjobb i kommunen försvann under pandemiåret 2020: - Sammanlagt tjänade 16–19-åringarna i Sigtuna kommun omkring 8,3 miljoner kronor mindre under pandemisommaren 2020 än under 2019, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

centrum_artikel_host

Färre ungdomar i kommunen var sysselsatta med sommarjobb förra året visar siffror från SCB. 2019 hade fyra av tio ungdomar sommarjobb men ifjol var det bara en av fyra ungdomar (26 procent), 624 av 2368 ungdomar i åldern 16-19 år.

Det var inte bara i Sigtuna kommun som färre hade jobb, men ökningen var en av de största i Sigtuna kommun. I länet var Sigtuna den kommun som tappade mest följt av Huddinge och Botkyrka. Grannkommunen Upplands-Bro tappade bara sju procent av sommarjobbet.

Sigtuna är hårt drabbat av pandemin och många ungdomar brukar ett normalår arbeta inom turism- och besöksnäringen, som hotell, konferens, restauranger med mera.
– Det finns flera tänkbara förklaringar till varför skillnaderna är stora mellan olika kommuner runt om i landet. Bland annat kan det handla om det i vissa kommuner finns många jobb med tydlig säsongskoppling inom exempelvis turism och handel, säger Fredrik W Andersson, analytiker och nationalekonom på SCB.

Allra flest ungdomar med sommarjobb fanns i Sundbyberg där 40 procent hade jobb. Den lägsta andelen fanns i Järfälla med 23 procent. I Sigtuna var det alltså 1 av 4 ungdomar som hade jobb.

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

seniormassa_pan
bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida
connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
centrum_outsider_host
connys
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
seniormassa_outsider
nationaldag_outsider
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
bygdensdag_outsider