moderat_fokus_pan
Ungdomar som arbetarFoto: Arkivbild

Var tredje sommarjobb försvann

Var tredje sommarjobb i kommunen försvann under pandemiåret 2020: - Sammanlagt tjänade 16–19-åringarna i Sigtuna kommun omkring 8,3 miljoner kronor mindre under pandemisommaren 2020 än under 2019, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

centrum_artikel_host

Färre ungdomar i kommunen var sysselsatta med sommarjobb förra året visar siffror från SCB. 2019 hade fyra av tio ungdomar sommarjobb men ifjol var det bara en av fyra ungdomar (26 procent), 624 av 2368 ungdomar i åldern 16-19 år.

Det var inte bara i Sigtuna kommun som färre hade jobb, men ökningen var en av de största i Sigtuna kommun. I länet var Sigtuna den kommun som tappade mest följt av Huddinge och Botkyrka. Grannkommunen Upplands-Bro tappade bara sju procent av sommarjobbet.

Sigtuna är hårt drabbat av pandemin och många ungdomar brukar ett normalår arbeta inom turism- och besöksnäringen, som hotell, konferens, restauranger med mera.
– Det finns flera tänkbara förklaringar till varför skillnaderna är stora mellan olika kommuner runt om i landet. Bland annat kan det handla om det i vissa kommuner finns många jobb med tydlig säsongskoppling inom exempelvis turism och handel, säger Fredrik W Andersson, analytiker och nationalekonom på SCB.

Allra flest ungdomar med sommarjobb fanns i Sundbyberg där 40 procent hade jobb. Den lägsta andelen fanns i Järfälla med 23 procent. I Sigtuna var det alltså 1 av 4 ungdomar som hade jobb.

sap_sep23_helsida
centrum_host_helsida
ica_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

hockeyskola_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

pantamera_avc_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

defacto_helsida
nrh_sigtuna
joes-helsida
connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

moderat_fokus_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
nrh
moderat_bli_medlem
joes_outsider
hockeyskola_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider
swedol_outsider
socialdem_sep23_outsider
connys
ridskola_2020_outsider