centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Var tionde kommuninvånare har alkoholproblem

En av tio kommuninvånare har problem med alkoholkonsumtionen enligt en ny rapport från Region Stockholm.

centrum_artikel_host

Invånarna i länet dricker mindre alkohol, trenden har varit nedåtgående i 20 år och under pandemin fortsatte trenden. 15 procent av länsborna dricker inte alls, men ungefär 15-16 procent hat också ett problem med riskbruk, alltså alkoholproblem. Strax under 70 procent av länsborna har ej alkoholproblem. I Sigtuna kommun är det 12 procent som har problem med alkoholkonsumtionen. Det är en av länets lägsta siffror, bara sex stadsdelar och kommuner har en lägre siffra. Lägsta siffran finns i Rinkeby-Tensta med 7,16 procent.

De som är födda i Sverige dricker mest och de med högre utbildning dricker även mer än de som inte gått ut gymnasiet. Kortast utbildning dricker betydligt mindre än personer som gått ut gymnasiet.
– Det kan bero på att personer med kortare utbildning finns bland äldre och bland personer födda utanför Europa, två av de grupper som dricker mindre, säger Gergö Bacsovics, läkare och författare till den nya folkhälsorapporten.

Så kallat riskbruk av alkohol innebär att man dricker 9 standardglas i veckan som kvinna och 14 som man. Man dricker 4-5 gånger i veckan.

pantamera_avc_helsida
mp_tack_helsida
connys_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

brobygget_2024
centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys
ridskola_2020_outsider
mp_tack_outsider