sap_feb_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Var tionde kommuninvånare har alkoholproblem

En av tio kommuninvånare har problem med alkoholkonsumtionen enligt en ny rapport från Region Stockholm.

centrum_artikel_host

Invånarna i länet dricker mindre alkohol, trenden har varit nedåtgående i 20 år och under pandemin fortsatte trenden. 15 procent av länsborna dricker inte alls, men ungefär 15-16 procent hat också ett problem med riskbruk, alltså alkoholproblem. Strax under 70 procent av länsborna har ej alkoholproblem. I Sigtuna kommun är det 12 procent som har problem med alkoholkonsumtionen. Det är en av länets lägsta siffror, bara sex stadsdelar och kommuner har en lägre siffra. Lägsta siffran finns i Rinkeby-Tensta med 7,16 procent.

De som är födda i Sverige dricker mest och de med högre utbildning dricker även mer än de som inte gått ut gymnasiet. Kortast utbildning dricker betydligt mindre än personer som gått ut gymnasiet.
– Det kan bero på att personer med kortare utbildning finns bland äldre och bland personer födda utanför Europa, två av de grupper som dricker mindre, säger Gergö Bacsovics, läkare och författare till den nya folkhälsorapporten.

Så kallat riskbruk av alkohol innebär att man dricker 9 standardglas i veckan som kvinna och 14 som man. Man dricker 4-5 gånger i veckan.

sportlov

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Nyheter Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

centrum_host_helsida
steningekompani_helsida
skridskodisco_helsida
spedition_helsida
fritidsbanken_sportlov

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Nyheter Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

pantamera_avc_helsida
foraldranatverk_helsida
connys_helsida

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

Nyheter I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

funkisfest_helsida

Gängkriminell greps på Arlanda

Nyheter En 31-årig man, känd som Foxtrotmannen, som varit jagad internationellt för flera grova brott, inklusive morden på två tonårspojkar i Stockholm, har gripits på Arlanda flygplats.

hamnplanen

Nya förslaget: Krögare får bekosta fastigheten

Nyheter Det tidigare förslaget om att Sigtuna kommun skulle bygga och förvalta en restaurang på Hamnplanen i Sigtuna har reviderats. I det nya förslaget söks en intressent som själv vill bekosta bygget och driva verksamheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

stentekompani_outsider
foraldranatverk_outsider
ridskola_2020_outsider
spedition_outsider
nrh_sigtuna
skridskodisco_outsider
connys
pantamera_out
funkisfest_outsider
centrum_outsider_host