moderat_fokus_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Var tionde kommuninvånare har alkoholproblem

En av tio kommuninvånare har problem med alkoholkonsumtionen enligt en ny rapport från Region Stockholm.

centrum_artikel_host

Invånarna i länet dricker mindre alkohol, trenden har varit nedåtgående i 20 år och under pandemin fortsatte trenden. 15 procent av länsborna dricker inte alls, men ungefär 15-16 procent hat också ett problem med riskbruk, alltså alkoholproblem. Strax under 70 procent av länsborna har ej alkoholproblem. I Sigtuna kommun är det 12 procent som har problem med alkoholkonsumtionen. Det är en av länets lägsta siffror, bara sex stadsdelar och kommuner har en lägre siffra. Lägsta siffran finns i Rinkeby-Tensta med 7,16 procent.

De som är födda i Sverige dricker mest och de med högre utbildning dricker även mer än de som inte gått ut gymnasiet. Kortast utbildning dricker betydligt mindre än personer som gått ut gymnasiet.
– Det kan bero på att personer med kortare utbildning finns bland äldre och bland personer födda utanför Europa, två av de grupper som dricker mindre, säger Gergö Bacsovics, läkare och författare till den nya folkhälsorapporten.

Så kallat riskbruk av alkohol innebär att man dricker 9 standardglas i veckan som kvinna och 14 som man. Man dricker 4-5 gånger i veckan.

defacto_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

connys_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

centrum_host_helsida
moderat_fokus_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

hockeyskola_helsida
ica_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

mp_ute_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

pantamera_avc_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

adhd_kommun

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_ute_outsider
pantamera_out
kommun_adhd_outsider
moderat_bli_medlem
kommun_skoterska_outsider
ica_outsider
connys
nrh
swedol_outsider
centrum_outsider_host
hockeyskola_outsider
ridskola_2020_outsider