Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Var tionde kommuninvånare har alkoholproblem

En av tio kommuninvånare har problem med alkoholkonsumtionen enligt en ny rapport från Region Stockholm.

Invånarna i länet dricker mindre alkohol, trenden har varit nedåtgående i 20 år och under pandemin fortsatte trenden. 15 procent av länsborna dricker inte alls, men ungefär 15-16 procent hat också ett problem med riskbruk, alltså alkoholproblem. Strax under 70 procent av länsborna har ej alkoholproblem. I Sigtuna kommun är det 12 procent som har problem med alkoholkonsumtionen. Det är en av länets lägsta siffror, bara sex stadsdelar och kommuner har en lägre siffra. Lägsta siffran finns i Rinkeby-Tensta med 7,16 procent.

De som är födda i Sverige dricker mest och de med högre utbildning dricker även mer än de som inte gått ut gymnasiet. Kortast utbildning dricker betydligt mindre än personer som gått ut gymnasiet.
– Det kan bero på att personer med kortare utbildning finns bland äldre och bland personer födda utanför Europa, två av de grupper som dricker mindre, säger Gergö Bacsovics, läkare och författare till den nya folkhälsorapporten.

Så kallat riskbruk av alkohol innebär att man dricker 9 standardglas i veckan som kvinna och 14 som man. Man dricker 4-5 gånger i veckan.

Liberalerna vill se tandvård som en del av sjukvården

Politik Liberalerna i Stockholms län föreslår att tandvården fullt ut ska integreras i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Förslaget antogs vid partiets förbundsårsmöte under helgen och syftar till att göra tandvården billigare och mer tillgänglig.

Nytt samarbete för att främja ungas läsning

Nyheter Sigtunastiftelsen och Handelsbanken Sigtuna inleder ett nytt samarbete för att stärka barn och ungas läsintresse. Med ett bidrag på 25 000 kronor per år under 2025 och 2026 ska Sigtunastiftelsens bibliotek kunna köpa in mer barn- och ungdomslitteratur.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening