Var fjärde invånare bor i sårbart område – skillnader i livsvillkor även i kommunen
En ny rapport från Region Stockholm visar att majoriteten av invånarna i länet lever under goda livsvillkor, men att omkring en fjärdedel bor i områden där förutsättningarna är sårbara.
Analysen bygger på ett index där länet delats in i sex områdestyper – från mycket goda till sårbara livsvillkor – och pekar på tydliga geografiska och sociala skillnader.
Rapporten lyfter bland annat att bostadsstruktur och tillgång till arbete varierar kraftigt mellan olika områden. I sårbara områden dominerar flerbostadshus och hyresrätter, medan småhus och villor är vanligare där livsvillkoren är bättre. Dessutom är antalet lokala arbetsplatser ofta lågt i relation till antalet yrkesverksamma i sårbara områden.
Skillnaderna påverkar även barn och unga. I områden med mycket goda livsvillkor är i genomsnitt 98 procent av eleverna behöriga till gymnasiet, medan var femte elev i sårbara områden saknar behörighet. Andelen unga som varken arbetar eller studerar är nästan dubbelt så hög i dessa områden.
I rapporten konstateras att dessa skillnader påverkar hela länets utveckling, bland annat genom försämrad social sammanhållning och svårigheter att nå regionala mål. Region Stockholm framhåller vikten av helhetsgrepp i den regionala planeringen – från bostadsförsörjning till kompetensutveckling och insatser för unga.
Sigtuna är en av kommunerna som ingår i kartläggningen. Här finns både områden där folk har det bra och områden där det är tuffare – precis som på många andra håll i länet.
tips@marsta.nu