centrum_panorama_hostshopping
Foto: Insändarbild

Valdeltagandet i Sigtuna sjunker: Stora skillnader mellan områden

Valdeltagandet i EU-valet i Sigtuna kommun sjunker jämfört med valnattsräkningen 2019. Men skillnaden mellan olika områden är stor.

centrum_artikel_host

Siffror från Valmyndigheten som Newsworthy sammanställt visar att valdeltagandet i EU-valet i Sigtuna kommun har minskat jämfört med 2019, men skillnaderna mellan olika områden är stora. Efter valnattens rösträkning har 14 513 röster registrerats, vilket motsvarar 42,2 procent av de röstberättigade i kommunen. Detta är lägre än motsvarande tidpunkt vid Europaparlamentsvalet 2019. Den slutgiltiga siffran kommer att vara högre när de sena förtidsrösterna räknas.

Valdeltagandet varierar kraftigt mellan olika delar av kommunen. I valdistriktet Munkholmen var deltagandet högst med 63,3 procent, medan Tingvalla noterade det lägsta valdeltagandet med endast 20,9 procent. Det finns 27 valdistrikt i Sigtuna, och i samtliga av de fem distrikt som kan jämföras med förra valet har valdeltagandet minskat.

På riksnivå ligger det preliminära valdeltagandet på 50,7 procent, vilket är lägre än valnatten 2019. I Stockholms län är valdeltagandet också lägre än tidigare, med Danderyds kommun som högst på 69,0 procent och Södertälje kommun som lägst med 35,6 procent.

Rösträkningen genomförs i flera steg och alla röster räknas två gånger. Efter valnatten räknas även sena förtidsröster och den slutliga rösträkningen påbörjas av länsstyrelserna, inklusive personröster.

Valnattssiffrorna är publicerade av Valmyndigheten och de slutliga valdeltagandesiffrorna hämtas från SCB.

fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
pantamera_out
connys
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host