eu_valet_panorama
Foto: Magnus Granhagen

Valborgsfirande i Sigtuna kommun: Traditioner och festligheter

Sigtuna kommun förbereder sig för att välkomna våren med traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton. På olika platser i kommunen kommer invånare och besökare att samlas för att fira med sång, vårtal, brasa och festligheter.

centrum_artikel_host

I Sigtuna stad kommer firandet att äga rum i Drakegårdens trädgård med start klockan 20.30. Arrangerat av Sigtuna Hembygdsförening, kommer det att vara sång och vårtal för att hälsa våren välkommen. Brasan kommer att tändas av Kanotklubben Mälarpiraterna och kvällen avslutas med ett måttligt fyrverkeri.

I Märsta kommer firandet att äga rum vid den nya grusplanen vid Midgårdsvägen. Axels Tivoli kommer att vara öppet från klockan 12.00 till 24.00 och brasan kommer att tändas klockan 20.00. Det kommer att finnas möjlighet att njuta av tivoliåkattraktioner och samtidigt vara en del av Valborgsfirandet.

I Husby är det Husby skola som blir platsen för Valborgsfirandet. Klockan 19.15 kommer våren att hälsas välkommen med vårtal av hembygdsföreningens ordförande Jan-Peter Alm och vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Klockan 20.00 kommer brasan att tändas och det kommer att finnas varm buljong i torpet samt kaffe med bröd och varm korv som serveras i skolan. Firandet är anpassat för att även små barn och hundar ska trivas, och det uppmanas att undvika smällare och fyrverkerier.

Alla evenemang är gratis för allmänheten att delta i och är arrangerade av olika hembygdsföreningar i Sigtuna kommun. Det är en möjlighet för invånare och besökare att fira vårens ankomst tillsammans och delta i de traditioner och festligheter som Valborgsfirandet innebär.

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas runt om i Sverige för att välkomna våren. Det är en tid för gemenskap, sång och glädje när man firar att vintern är över och ljusare tider är framför oss. Sigtuna kommun ser fram emot att fira denna tradition med invånarna och besökarna och hälsa våren välkommen på Valborgsmässoafton den 30 april 2023.

Källa: Sigtuna kommun

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

mp_helsida_eu
seniormassa_pan
connys_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
bygdensdag_helsida

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nationaldag_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
eu_valet_outsider
bygdensdag_outsider
seniormassa_outsider
eldsjal2024_out