vinter_pan
Foto: Magnus Granhagen

Valborgsfirande i Sigtuna kommun: Traditioner och festligheter

Sigtuna kommun förbereder sig för att välkomna våren med traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton. På olika platser i kommunen kommer invånare och besökare att samlas för att fira med sång, vårtal, brasa och festligheter.

centrum_artikel_host

I Sigtuna stad kommer firandet att äga rum i Drakegårdens trädgård med start klockan 20.30. Arrangerat av Sigtuna Hembygdsförening, kommer det att vara sång och vårtal för att hälsa våren välkommen. Brasan kommer att tändas av Kanotklubben Mälarpiraterna och kvällen avslutas med ett måttligt fyrverkeri.

I Märsta kommer firandet att äga rum vid den nya grusplanen vid Midgårdsvägen. Axels Tivoli kommer att vara öppet från klockan 12.00 till 24.00 och brasan kommer att tändas klockan 20.00. Det kommer att finnas möjlighet att njuta av tivoliåkattraktioner och samtidigt vara en del av Valborgsfirandet.

I Husby är det Husby skola som blir platsen för Valborgsfirandet. Klockan 19.15 kommer våren att hälsas välkommen med vårtal av hembygdsföreningens ordförande Jan-Peter Alm och vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Klockan 20.00 kommer brasan att tändas och det kommer att finnas varm buljong i torpet samt kaffe med bröd och varm korv som serveras i skolan. Firandet är anpassat för att även små barn och hundar ska trivas, och det uppmanas att undvika smällare och fyrverkerier.

Alla evenemang är gratis för allmänheten att delta i och är arrangerade av olika hembygdsföreningar i Sigtuna kommun. Det är en möjlighet för invånare och besökare att fira vårens ankomst tillsammans och delta i de traditioner och festligheter som Valborgsfirandet innebär.

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas runt om i Sverige för att välkomna våren. Det är en tid för gemenskap, sång och glädje när man firar att vintern är över och ljusare tider är framför oss. Sigtuna kommun ser fram emot att fira denna tradition med invånarna och besökarna och hälsa våren välkommen på Valborgsmässoafton den 30 april 2023.

Källa: Sigtuna kommun

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

storemore_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

oppethus_dec
pantamera_avc_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

defacto_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

vinter_helsida
slottsby_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

nrh_sigtuna

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

ica_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

connys_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

joes-helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
ridskola_2020_outsider
vinter_outsider
joes_outsider
ica_outsider
nrh
oppethus_out
pantamera_out
swedol_outsider
storemore_out
slottsby_outsider