centrum_panorama_hostshopping
Foto: Magnus Granhagen

Valborgsfirande i Sigtuna kommun: Traditioner och festligheter

Sigtuna kommun förbereder sig för att välkomna våren med traditionsenligt firande av Valborgsmässoafton. På olika platser i kommunen kommer invånare och besökare att samlas för att fira med sång, vårtal, brasa och festligheter.

centrum_artikel_host

I Sigtuna stad kommer firandet att äga rum i Drakegårdens trädgård med start klockan 20.30. Arrangerat av Sigtuna Hembygdsförening, kommer det att vara sång och vårtal för att hälsa våren välkommen. Brasan kommer att tändas av Kanotklubben Mälarpiraterna och kvällen avslutas med ett måttligt fyrverkeri.

I Märsta kommer firandet att äga rum vid den nya grusplanen vid Midgårdsvägen. Axels Tivoli kommer att vara öppet från klockan 12.00 till 24.00 och brasan kommer att tändas klockan 20.00. Det kommer att finnas möjlighet att njuta av tivoliåkattraktioner och samtidigt vara en del av Valborgsfirandet.

I Husby är det Husby skola som blir platsen för Valborgsfirandet. Klockan 19.15 kommer våren att hälsas välkommen med vårtal av hembygdsföreningens ordförande Jan-Peter Alm och vårsång av Sigtonerna från Sigtuna. Klockan 20.00 kommer brasan att tändas och det kommer att finnas varm buljong i torpet samt kaffe med bröd och varm korv som serveras i skolan. Firandet är anpassat för att även små barn och hundar ska trivas, och det uppmanas att undvika smällare och fyrverkerier.

Alla evenemang är gratis för allmänheten att delta i och är arrangerade av olika hembygdsföreningar i Sigtuna kommun. Det är en möjlighet för invånare och besökare att fira vårens ankomst tillsammans och delta i de traditioner och festligheter som Valborgsfirandet innebär.

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas runt om i Sverige för att välkomna våren. Det är en tid för gemenskap, sång och glädje när man firar att vintern är över och ljusare tider är framför oss. Sigtuna kommun ser fram emot att fira denna tradition med invånarna och besökarna och hälsa våren välkommen på Valborgsmässoafton den 30 april 2023.

Källa: Sigtuna kommun

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

ADAAM vann en Grammis

Kultur & Nöje Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".

mp_helsida

Brännplattan Open gör comeback

Kultur & Nöje Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Kultur & Nöje Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

centrum_host_helsida

FunkisFiket invigdes

Kultur & Nöje Förra veckan invigdes FunkisFiket i Träffpunkten, en plats där personer med funktionsvariationer kan träffas en kväll i veckan.

connys_helsida
joes-helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Kultur & Nöje På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

karnkraft_m_topp
ica_helsida
defacto_helsida
nrh_sigtuna
idol 2022

Albin föll i finalen

Kultur & Nöje Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

seniordag_helsida
pantamera_avc_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Kultur & Nöje Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

Eatery hade bästa räkmackan

Kultur & Nöje Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
seniordag_outsider
joes_outsider
mp_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
swedol_outsider