Foto: Fialotta Bratt/Valmyndigheten

Valadministrationen ska vara opolitisk

Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

I en jämförelse från valet 2018 låg Sverige på tredje plats, det är bara Belgien och Luxemburg som har högre valdeltagande, vilket sannolikt beror på att dessa länders vallagar säger att medborgarna har en skyldighet att rösta och kan straffas med böter om man inte använder sin rösträtt. I det senaste EU-valet (2019) hade Sverige ett klart högre valdeltagande än genomsnittet i EU. Riktigt högt valdeltagande har man också i diktaturer som Ryssland och Nordkorea. Där är det näst intill omöjligt för en medborgare att inte rösta. Högt valdeltagande stött av angiveri av grannar, repressalier eller straffansvar är, som tur är, helt främmande för en demokrati som Sverige.

Maries synpunkter på vårt valsystem måste sorteras i två skilda frågeställningar. I Sverige finns en statlig myndighet som heter Valmyndigheten. Till valadministrationen i Sverige räknas också länsstyrelserna samt kommunernas valnämnder och valkanslier. Valadministrationens uppgift är att säkerställa att det finns bästa möjliga förutsättningar för det praktiska genomförandet av valet. För kommunens valnämnd innebär detta att ta ansvar för att det finns bra lokaler med god tillgänglighet, att det finns väl utbildade funktionärer som kan genomföra valet, att processerna som ska säkerställa ett korrekt genomförande följs, att den preliminära rösträkningen fungerar och att det finns tydlig information om var, när och hur medborgarna kan rösta.

I årets EU-val säkerställer vi detta genom att vi har exakt samma indelning i valdistrikt som vid valet 2022, så långt möjligt har samma lokaler både för förtidsröstning och på valdagen, att vi genom en rad utbildningstillfällen säkerställer att över 100 funktionärer har bästa möjliga förutsättningar för att göra sitt jobb i vallokalerna. De som utses till valfunktionärer får inte vara politiskt engagerade i kommunen.

Det är inte valadministrationens uppgift att hjälpa medborgarna att göra sina politiska val eller verka för högt valdeltagande. Allt som valadministrationen gör ska vara opolitiskt och även säkerställa att varje medborgares valhemlighet bevaras. Det finns i Sverige en rättighet för alla medborgare som fyllt 18 år att rösta. Det finns också en frihet att välja att inte rösta om man till exempel inte är nöjd med något partis ideologi eller program.

Det förra EU-valet genomfördes i Sigtuna kommun med en total kostnad på knappt en miljon kronor. I årets budget finns 2 miljoner avsatta för att genomföra valet på ett korrekt sätt. Den kommunala valnämnden är sammansatt av representanter för alla politiska partier och ska just därför verka helt opolitiskt.
Däremot är det de politiska partiernas uppgift att stimulera människor till att engagera sig i politiska frågor, att ge korrekt information till väljarna så att de har en möjlighet att välja utifrån sina personliga preferenser och att genom sina kampanjer öka intresset för valen. Det är de politiska partierna som genom affischering, offentliga möten, annonsering, dörrknackningar och andra aktiviteter kan göra en viktig insats för att säkerställa ett högt valdeltagande.

De partier som finns representerade i kommunfullmäktige får av kommunens skattemedel betydande partistöd för att fullgöra sina roller. Partistödet bestäms utifrån antalet mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna får under 2024 totalt drygt 1 miljon kronor för att fullgöra sin roll i det politiska systemet.

Det arbete som de politiska partierna och deras medlemmar genomför ska inte och får inte blandas ihop med det valadministrativa arbete som valnämnd och valkansli tar ansvar för.

Marie föreslår att kommunen ska anställa funktionärer med uppgift att övertala enskilda medborgare att rösta. Det blir en sammanblandning av valadministration och politiskt arbete som är helt främmande för oss moderater. Vi värnar om det fria valet – om rätten att få rösta, om valhemligheten och om medborgarnas rätt att också avstå från att rösta om de så vill. Detta är demokratins nödvändiga grundprincip.

  • Kjell Holmgren (M), ordförande i Sigtuna kommuns valnämnd
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Starkt stöd kräver rätt modell

Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening