eu_valet_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Vädjar om färre samtal till 112

Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

centrum_artikel_host

Förra årets Midsommar kom det in cirka 15 500 samtal till 112. Det är 45 procent fler samtal än en vanlig helg och SOS Alarm varnar att kötiderna kan bli längre på grund av det högre trycket under midsommar.
– Vi vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs. Är man i nöd ska man inte tveka att ringa oss, men om det inte är en nödsituation bör man överväga andra nummer. Så kan vi tillsammans frigöra resurser till dem som har ett akut hjälpbehov, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

SOS Alarm har en ansträngd personalsituation och rekrytering på fler anställda är inte tillräckligt för att möta upp det högre trycket. Björn Skoglund menar att det kan bli längre svarstider hela sommaren men att man ska styra om resurser till dem som är i störst behov. Dock är var tredje samtal till SOS Alarm ett samtal som inte hör hemma på 112, utöver rent felaktiga samtal så hänvisas 20 procent av alla vårdsamtal till annan vårdgivare. Samtal kommer in om borttappade plånböcker, vägbeskrivningar eller lättare vårdbehov som kan behandlas genom egenvård eller kontakt med 1177 Vårdguiden.

Det senaste dygnet i kommunen kom det in 53 samtal till SOS, 27 av dessa var polisiära, 13 rörde vår och 9 var ej akut behov. I maj var det exempelvis normalt antal polisärenden och omsorgsärenden men färre bränder.

sigtunakampen_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
sigtunakampen_outsider
connys
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider