vinter_pan
Nosshi fick bland annat hälsa på kor.Foto: Nooshi Dadgostar/Facebook

(V)-ledaren besökte Österby Gård

På tisdagen besökte Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, Österby Gård utanför Sigtuna tillsammans med LRF (Lantbrukarnas Riksförbund). Under besöket fick hon insikt i hur klimatförändringarna påverkar livsmedelsproduktionen och diskuterade möjligheter att öka den svenska och lokala maten i offentliga kök.

centrum_artikel_host

På Österby Gård kunde Dadgostar och LRF tydligt se de negativa konsekvenserna av den långvariga värmen och torkan på grödorna. Mitt i den viktiga tillväxtfasen kämpade grödorna och prognosen var att skörden skulle bli mindre än normalt på grund av dessa påverkningar. Saga, en av ägarna till gården, kommenterade: ”2018 var extremt, man kunde inte föreställa sig då att det kan bli så i Sverige. Men nu vet vi att det här kommer hända igen.”

Under besöket diskuterades också betydelsen av att öka den svenska matproduktionen och användningen av närproducerade livsmedel i offentliga kök. För närvarande kommer varannan tugga i Sverige från svensk produktion, men Vänsterpartiet strävar efter att öka den siffran till 80 procent. Att främja lokal produktion gynnar både bönder, djur och klimatet. Nooshi Dadgostar betonade att jordbruket är en viktig del av klimatomställningen och att det behöver vara en del av skapandet av en hållbar framtid.

Dadgostar tackade LRF för födelsedagstårtan och Saga och Kristian för möjligheten att besöka deras vackra gård och till och med få köra traktor. Hon betonade att besöket hade gett henne värdefulla insikter om livsmedelsproduktion, jordbruk, djurhållning och klimatomställning. Med dessa kunskaper kommer hon att fortsätta arbeta för att främja hållbarhet och stödja de svenska bönderna i deras strävan efter en mer motståndskraftig och hållbar framtid.

nrh_sigtuna

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

oppethus_dec
joes-helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

wenngarn_helsida
vinter_helsida

Fortsatta trygghetsvandringar i kommunen

Nyheter Sigtuna kommun har återigen genomfört en trygghetsvandring i samarbete med flera andra viktiga aktörer. Detta initiativ syftar till att få en heltäckande översikt av olika områden och att identifiera sätt att gemensamt öka tryggheten.

Vintertidtabellen startar 10 december

Nyheter Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu: Snöfall och kyligt väder förväntas

defacto_helsida

Julgransflygning över Märsta 18 december

Nyheter Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.

Många tog ställning mot mäns våld mot kvinnor

Nyheter Valsta var under torsdagskvällen platsen för den årliga ljusmanifestationen med fokus på att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor världen över. För femte året samlades engagerade individer och representanter från olika föreningar och organisationer för att stödja nolltolerans mot våldet.

storemore_helsida

Inkomstklyftorna ökar i kommunen

Nyheter I Sigtuna kommun växer de ekonomiska klyftorna markant. I Til-Munkholmen-området är den disponibla inkomsten mer än dubbelt så hög jämfört med Centrala Valsta.

Morgonkollen

Notiser Kylig morgon med normal trafik och mindre påverkan på busstrafik i Sigtuna

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 23 november: märsta.nu informerar om väder, trafik och blåljus

connys_helsida

Vädervarning i kommunen för onsdag

Notiser SMHI utfärdar en vädervarning för Sigtuna kommun med en Gul varning för Vind i kombination med snöfall. Under tiden från onsdag eftermiddag till natt mot torsdag förväntas en kombination av snöfall och kraftiga vindar skapa potentiella problem i trafiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
swedol_outsider
connys
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
vinter_outsider
oppethus_out
ica_outsider
nrh
wenngarn_outsider
storemore_out