defacto_pan2020
Foto: Sigtuna kommun
Foto: Sigtuna kommun
Foto: Sigtuna kommun

Utställning om Valsta simhall

I Valsta simhall startar utställningen "Badbuss Inställd" som skildrar sex olika konstnärers utryck om simhallens som institution.

centrum_artikel_host

Sedan våren 2019 har Valsta simhall använts som mötesplats för konstnärer med fokus på kulturell kreativitet och mångfald. Nu blir det en utställning där sex konstnärer delar med sig av sina perspektiv på simhallen i ”Badbuss inställd”. Namnet syftar till den badbuss som åkte runt i kommunen och plockade upp badsugna kommuninvånare till simhallen. Skylten ”Badbuss inställd” finns fortfarande kvar.
– Det är väldigt intressant och en häftig upplevelse att ta del av sex olika konstnärers vitt skilda uttryck och tolkningar av lokalen. Många kommuninvånare har ju dessutom gjort just sådant som att lära sig simma, kanske ätit baconchips eller känt sig obekväma i omklädningsrummet på just den här platsen, säger Marcus Mod, intendent på ValstaKonst.

Marcus Mod syftar på Hedda Hultmans verk. Hedda tog sina första simtag just i simhallen och åkt sen baconchips efteråt. Klara Paulin-Rosell och Agnes Magnusson är en duo som porträtterar platsen genom ljud- och videoverket ”As much a beginning as an end”.

Resterande konstnärer är Jennie Dahlen, Linn Eriksson, Julia Rio. Valstakonst har fri entre och är öppen varje torsdag till söndag. Utställningen pågår till och med 22 januari nästa år.

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kultur & Nöje Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

ica_helsida
defacto_helsida
centrum_host_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kultur & Nöje Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

connys_helsida
yrkesutbildning
moderat_pan_helsida

Silverskatter ställs ut igen

Kultur & Nöje Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

pantamera_avc_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kultur & Nöje Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

Mariakyrkan fyllde 775 år

Kultur & Nöje Nyligen fyllde Mariakyrkan i Sigtuna hela 775 år: - Fönstren är ett sätt att låta vår tid lämna sitt bidrag till byggnaden, säger kyrkoherden Jakob Tronêt till tidningen Världen Idag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
nrh
ica_outsider
pantamera_out
connys
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider