Foto: Street view/Google

Utställning om hur Gustav Vasa påverkade Sigtuna

I en miniutställning kommer Sigtuna Museum att visa upp vilka spår Gustav Vasa lämnade efter sig i Sigtuna.

centrum_artikel_host

Nu ska Sigtuna Museum visa upp vad som hände när Gustav Vasa tog över makten i Sverige. Hur det påverkade Sigtuna stad och vilka spår han lämnade efter sig. I samband med Vasa genomfördes reformationen där kyrkans tillgångar blev statens. Det fanns kloster i Sigtuna under den här tiden och nu kommer svaret på frågan om vad som hände med det. I utställningen berättas även om Sigtunas 1500-tal och det visas föremål från arkeologiska utgrävningar runt Mariakyrkan. Utställningen pågår till 13 augusti. Därefter ges den bara som specialvisning.

connys_helsida
storemore_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kultur & Nöje Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kultur & Nöje Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

wenngarn_jul_helsida
centrum_host_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kultur & Nöje Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

ica_helsida
pantamera_avc_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kultur & Nöje Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kultur & Nöje Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

slottsby_helsida
defacto_helsida

Hyllad konstnär ställer ut på Valstakonst

Kultur & Nöje Värmländska konstnären Leif Engström har nått stora framgångar med sin senaste utställning "Fönsterband" på ValstaKonst. Den här utställningen är den största han haft hittills, både när det gäller yta och antalet verk som visas. Engström har på kort tid blivit ett av de stora namnen inom den svenska konstscenen.

joes-helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
storemore_out
pantamera_out
slottsby_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
wnngarn_jul_outsider
swedol_outsider
nrh_sigtuna
ica_outsider
connys