centrum_panorama_hostshopping

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

centrum_artikel_host

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets viktigaste resurser och bör användas främst till matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används dock mycket vatten till bevattning och att fylla pooler. Vattenförbrukningen kan då öka med över 35%.

– När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och vi hamnar nära vattenverkets maxkapacitet. Nu ser vädret ut att bli fortsatt varmt och torrt och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger Andreas Thunberg, VD på Norrvatten.

För att effektivisera vattenanvändningen rekommenderas det att vattna trädgården på kvällen eller tidigt på morgonen, eftersom vattnet annars avdunstar under dagens värme. Det är också bättre att använda en vattenkanna istället för en vattenspridare, då en vattenspridare förbrukar 150 liter vatten på 20 minuter.

Norrvatten producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Trots att det finns gott om vatten i Mälaren, kan vattenverket bara rena och producera en begränsad mängd. Om alla hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning, kan vi säkerställa att vattnet räcker till alla.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller för de som är anslutna till kommunalt dricksvatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

pantamera_avc_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

fritidsbanken_helsida
brobygget_2024
centrum_host_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

connys_helsida
mp_tack_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider
nrh_sigtuna
connys
fritidsbanken_outsider