valstadagen_pan
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Uppåt för Sigtuna på skolranking

Sigtuna förbättrar sig med 40 platser när Lärarförbundet rankar Årets skolkommun: -Det är glädjande att Sigtuna kommun klättrar 40 placeringar i Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun, men vi är långt ifrån nöjda, kommenterar Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

centrum_artikel_host

Sigtuna är 177:e skolkommun i landet enligt den årliga rankingen som Lärarförbundet släppte under torsdagen. Det är en förbättring med 40 platser jämfört med förra årets ranking. Men det finns kategorier som Sigtuna hör till de sämre i landet i, band annat utbildade lärare där man är på plats 286 av 290, lärartäthet är på plats 230 och på plats 289 när det gäller elever som fullföljt gymnasieutbildning inom tre år. Sigtuna har där tappat 44 platser.

Nykvarn bäst i länet
märsta.nu rapporterade under onsdagen att Sigtuna är sämst i länet när det gäller gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola. Problem som ska lösas med det nya skolutvecklingsprogrammet är det tänkt. Bäst i Stockholms län är Nykvarn med plats 42 följt av Sollentuna på plats 70. Tio kommuner är rankade sämre än Sigtuna i länet, bland annat Upplands-Väsby som är nere på plats 242.

Glädjande men inte nöjda
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden säger till märsta.nu att det är glädjande med att man klättrar 40 placeringar men att man inte är nöjda för det.
– Vi har förbättrat oss när det gäller meritvärden för betygen i åk 9, speciellt gäller detta justerat efter bakgrundsfaktorer som till exempel nyinvandrade elever och föräldrarnas utbildningsnivå. Här ligger vi på plats 55 bland landets kommuner, säger hon.

Plus för lärarlöner
Ett av målen är att jobba för högre resultat och mer likvärdiga skolor i kommunen, det ska ske genom ett nytt skolutvecklingsprogram samt nya strukturer och system för det systematiska kvalitetsarbetet. Ett område som Sigtuna varit i toppen av i flera år är lärarlöner, där rankas Sigtuna nu som 35:a. Lönerna är generellt sett höga i Sigtuna kommun.
– Där vi inte lyckas lika bra är andelen pedagogiskt utbildad personal. I vår kommun gäller det framförallt i förskolan och i fritidshemmen. Vi ser i rankingen att det är ett stort problem i hela Stockholms län. Här har vi en stor utmaning och måste göra ännu mer för att få högre andel medarbetare med högskoleexamen, konstaterar Bergqvist.

Wenngarns_cafe_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens Morgonkollen med märsta.nu presenterar vi de senaste uppdateringarna om vädret, kollektivtrafiken, trafiksituationen och blåljusrapporter i Märsta.

sommar i sigtuna kommun

Nyrenoverade Midgårdsbadet öppnar på fredag

Nyheter På fredag öppnar Midgårdsbadet som renoverats inför den kommande sommaren med en ny vattenreningsteknik: - Jag är oerhört glad och nöjd över att vi fått till den nya biologiska badvattenreningen på utebadet. Det innebär att vi nu kan fortsätta att leverera ett bra badvatten de kommande 20-30 åren, för så länge håller det här nya reningssystemet, och vara det uppskattade vattenhål som så många besöker varje sommar, säger bad och simhallschefen Tapani Röyttä.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Villainbrott i Sigtuna

Blåljus Ett säkerhetsbolag slog larm till polisen efter att ha mottagit ett kameralarm om ett pågående inbrott i en villa belägen i Sigtuna. En okänd person hade lyckats ta sig in i bostaden genom baksidan, vilket ledde till att det uppstod skador inomhus. Vid polisens ankomst fanns ingen person kvar på platsen.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

connys_helsida
elon_helsida
valstadagen

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

mp_helsida
ica_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

valstadagen_outsider
joes_outsider
nrh
student_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
mp_outsider
wenngarn_outsider
swedol_outsider
connys
ica_outsider
pantamera_out