moderat_pan_nov
Musslor placerades in i vattenbehållare Foto: Sigtuna kommun

Unikt elevprojekt: Här renar musslorna Mälaren

Elever på Naturskolan håller på med ett projekt om att kartlägga vandrarmusslan som ett reningsverk för Mälaren.

centrum_artikel_host

Vandrarmusslan spred sig in i Mälaren efter att för drygt 100 år sedan kommit till Sverige med kaspiska fartyg. På Naturskolan har elever i åk 9 under en tid forskat på musslan, hur den lever, vad den lever och och hur den påverkar miljön. Det har lockat intresse från forskare och tjänstemän på myndigheter som vill se elevernas resultat.
– Det är roligt med experiment där resultaten är så påtagliga. Musslorna är som små reningsverk, de silar vattnet och får i sig plankton och annat som gör vattnet grumligt. Det är ju för mycket näring i Mälaren men musslorna tar hand om det och lagrar det i sig, säger Peja Snöbohm, rektor för Naturskolan, i ett pressmeddelande.

Renade vattnet
Eleverna har lyckats bevisa att musslorna renar vatten i ett experiment.
– När musslorna dör frigörs näringen igen, så jag har en idé om att vi ska odla Vandrarmusslor. När musslorna blir äldre, en Vandrarmussla blir ungefär fem år, så tar vi upp dem innan de hinner dö och näringen hinner utsöndras. På så vis skulle i kunna påverka vattnet i Mälaren på ett ganska enkelt vis, fortsätter Peja Snöbohm.

Kartlägger musslans liv
Eleverna har också undersökt botten av Mälaren med en bottenhuggare som sänkts ner och tagit bitar av botten av Mälaren. Genom experimentet så kartlägger eleverna också delar av musslornas liv; var de trivs, hur många de är, vad som händer med eko-systemet och mycket annat:
– Med vår statistik och vår kartläggning kommer vi kunna se vad som händer och hur smörbulten påverkar ekosystemet. Vi har ett ”hur det var innan”-värde och en sådan kartläggning har inte gjorts någon annanstans tidigare, så vårt arbete är viktigt, uppskattat och fascinerande att följa även för riktiga forskare har vi märkt, säger Peja Snöbohm.

Se experimentet här (Obs! Extern länk)

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

defacto_helsida
advent_kyrka_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
dackskifte_helsida
busshållsplatsmordet

Rättegång utan misstänkt i HD

Notiser Högsta domstolen tog upp Busshållsplatsmordet på tisdagen - Men den misstänkte som är delgiven inställde sig inte då han befaras vara i Sierra Leone.

connys_helsida
moderat_pan_helsida
agy_oppethus

Uppgraderar vädervarning

Nyheter SMHI uppgraderar vädervarningen för söndagen till en Orange varning gällande Sigtuna kommun och större delen av länet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
kyrka_outsider_advent
swedol_outsider
pantamera_out
nrh
dackskifteoutsider
connys