Michel Thomas, chef för City Quarter & Energy Solutions på E.ON, med Mats Weibull (M), ordförande i Bygg- och miljönämnden Foto: Pressbild

Unik energianläggning invigd i Stadsängarna

E.ON invigde på tisdagen sin nya fjärrvärmeanläggning i Sigtuna stadsängar: - Vi har byggt en modern och energieffektiv närvärmeanläggning där vi tar värme inte bara från jordens inre utan också från solens värmande strålar, säger Michel Thomas, chef för City Quarter & Energy Solutions på E.ON.

Närvärmeanläggningen uppges vara unik av sitt slag där man värmer Stadsängarna med modern teknik från både solen och jordens inre. Den har 80 bergvärmehål som borrats ner till 350 meters djup, på taket finns utpeluftskollektorer som under sommarhalvåret återställer värmebalansen i berget genom att ta tillvara på varmluft som lagras och sedan sparas i berget för att kunna använda på vintern för att värma stadsdelen. Genom lösningen med luftkollektorer så kan man minska elanvändningen. Dessutom finns en biooljepanna som drivs på rapsolja som fungerar som back-up för eventuella driftstopp eller köldtoppar.

I samband med invigningen närvarade Kim Hultén, verksamhetschef för Sigtuna stadsängar, Mats Weibull (M), ordförande i Bygg- och miljönämnden samt Michel Thomas, chef för City Quarter & Energy Solutions på E.ON.
– Det känns väldigt bra att Sigtuna Stadsängar, en av Sveriges mest hållbara stadsdelar, får en så innovativ och unik energiförsörjning. Anläggningen ligger i absolut framkant när det gäller lokal energiproduktion, vilket vi är mycket stolta över att ha här i Sigtuna kommun, sa Mats Weibull (M), ordförande i bygg-och miljönämnden.

bjurfors_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022