sap_feb_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Två år som anställd inom hemtjänsten

Det har nu gått över två år sedan privata bolagen tog över och aldrig någonsin har det varit så dålig arbetsmiljö, kvalité, kontinuitet, säkerhet eller kunskap hos personalen.

centrum_artikel_host

Den personal som följde med från kommunens tid – dom få som är kvar är de enda som fortfarande har kvar kunskap om hur arbetet med äldre går till, drivet, viljan, kämparglöden och humaninteten. Resterande, det vill säga, alla dessa oändligt många timvikarier som blivit anställda där tyvärr väldigt många saknar det enkla alldagliga språket, saknar kunskap om hur omvårdnad/matlagning/hygien går till, saknar intresset av att engagera sig, saknar helt enkelt nästan allt som behövs för att kunna göra ett bra arbete.

Och de riktigt bra vikarier som kämpar dag som kväll och som fortfarande efter två år inte fått någon form av anställning ger tillslut upp och in kommer eventuellt någon som inte ens vet hur man kokar ägg eller kan starta en tvättmaskin. Bolagen tänker enbart på sin ekonomi – måste gå i vinst, det är allt som det pratas om.

Låga löner, dålig arbetsmiljö ut många olika perspektiv, chefer som saknar chefsutbildning/ledarskapsförmåga, halvtrasiga arbetsfordon/cyklar/elsparcyklar. Det har blivit så dåligt, många vill sluta men känner att det är inom detta yrket man vill arbeta men inte under dessa omständigheter. Sjukskrivningarna ökar och nej här kan man inte skylla på pandemin, detta handlar om stress och hjälpmedel som saknas och så vidare.

Allt detta tillsammans har resulterat i många avvikelser, missad dokumentation, uteblivna insatser för de äldre, onödiga omvårdnadsskador som beror på stress/okunskap. Missförstånd vid alla olika moment i vardagen.

På två år har det bara blivit sämre än någonsin och att detta får fortsätta är helt obegripligt. Jobbar man som ordinarie personal utöver sin arbetstid får man endast vanlig timersättning och måste fylla i en lista där man skriver upp ”Extra frivilligt taget arbetspass” för att de inte vill betala ut övertid. Dessa beslutsfattare i kommunen borde komma över och gå med oss ett arbetspass, för att se verkligheten de tvingat in de äldre till samt personalen.

Vi är många som önskar att valfriheten skulle finnas, vilket innebär ÄVEN en kommunal hemtjänst och inte som nu två bolag som konkurrerar med varandra där det enda som finns att välja mellan är dåligt och dåligt. Att man som politiker tror att privatisering är lösningen inom äldreomsorgen då är man verkligen ute och cyklar samt har noll verklighetsuppfattning.

Gör om gör rätt, öppna upp för Sigtuna Kommun som en av hemtjänstutförarna samt ha rätt chef på rätt plats samt ha kvalité på de som anställs så löser sig det mesta inom detta fantastiska yrke som det är.

  • Tack för mig
    Anställd i ett omsorgsbolag
fritidsbanken_sportlov
connys_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

centrum_host_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

spedition_helsida

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

steningekompani_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

funkisfest_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

sportlov
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

pantamera_avc_helsida
skridskodisco_helsida

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
pantamera_out
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
funkisfest_outsider
nrh_sigtuna
skridskodisco_outsider
spedition_outsider
connys