Zeb Kentkuran Glindell och Isabelle Alvarsson från Arlandagymnasiet.Foto: Pressbild/Samuel Stéen

Trenden: Fler vill bli flygtekniker

Unga visar ökat intresse för flygteknikutbildningen, trots tidigare utmaningar under pandemin. Arlandagymnasiet är en av sju gymnasier som erbjuder utbildningen.

Det råder en stor brist på arbetskraft inom flygbranschen, vilket har lett till att många svenska företag tidigare var tvungna att rekrytera från utlandet. Nu märker man en ökning i söktrycket på gymnasiets flygteknikprogram.

Enligt TYAs skolledarrapport för gymnasiets flygteknikutbildning har förtroendet för flyget som en framtidsbransch ökat. I en enkät svarar fem av sju skolor att söktrycket på flygteknikutbildningen har ökat, jämfört med 2022 då endast en skola upplevde en ökning.

Åsa Backman, projektledare på TYA, är positiv till utvecklingen och nämner att det är glädjande att unga vågar tro på en framtid inom flyget, särskilt med tanke på de stora pensionsavgångar som väntar inom branschen. Arbetskraftsbristen är märkbar, och behovet av att rekrytera och utbilda ny personal är högt, särskilt med tanke på de stora pensionsavgångarna de kommande tio åren.

Tyvärr påpekar rapporten vissa utmaningar. Trots att 93 procent av eleverna klarar gymnasieexamen och arbetsmarknaden för unga flygtekniker är god, finns det svårigheter att behålla eleverna inom yrket. En av orsakerna är bristen på relevanta praktikplatser. Flygtekniska verkstäder har svårt att ta emot praktikelever på grund av arbetsbelastning och begränsade resurser.

För att öka intresset för yrket driver TYA en ambassadörskampanj där unga flygelever delar sina skolvardagar på sociala medier som Instagram och TikTok. Kampanjen är utformad för att visa bredden inom yrket och attrahera personer med olika bakgrunder och intressen.

TYA:s senaste Trendindikator Flyg från 2022 visar att 88 procent av de tillfrågade företagen har behov av att anställa flygmekaniker de närmaste tre åren. Arbetsmarknaden för unga som väljer flygteknikutbildningen är alltså lovande, men det finns utmaningar som kräver lösningar, särskilt när det gäller att säkerställa relevanta praktikplatser och behålla eleverna inom flygbranschen.

sommarlov

Mängder av aktiviteter i kommunen under sommarlovet

Nyheter Sigtuna kommun har ett stort utbud av aktiviteter för barn och unga under sommarlovet 2025. I Märsta, Valsta, Sigtuna och Rosersberg arrangeras kostnadsfria eller subventionerade aktiviteter genom kulturförvaltningen, fritidsgårdarna, biblioteken och lokala föreningar.

sportlov

Så blir sportlovet i kommunen

Nyheter Vecka 9 är det dags för sportlov i Sigtuna kommun, och det bjuds på ett brett utbud av kostnadsfria aktiviteter för barn och unga upp till 19 år. Oavsett om du gillar sport, kultur, äventyr eller bara vill ha kul med vänner, finns det något för alla.

Mer än var tionde gymnasieelev fick studiebidraget indraget

Nyheter Färska siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) visar att 10,7 procent av gymnasieeleverna i Sigtuna kommun fick sitt studiebidrag indraget under det senaste läsåret. Detta motsvarar 204 elever, en ökning från 198 elever förra läsåret, trots att andelen minskat med 0,4 procentenheter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening