Thomas från Sigtuna grillar helt lamm som en del av grek-cypriotisk tradition.

Thomas firar grek-cypriotisk påsk i Sigtuna

Grek-Cyprioten Thomas gick upp tidigt på söndagen för att starta firandet av ortodox påsk med traditionsenligt grill av helt lamm.

centrum_artikel_host

Thomas har bott i Sigtuna några år men först i år bestämde han sig för att fira ortodox påsk på grek-cypriotiskt vis. Han berättar för märsta.nu att han fått hem grill för att på grekiskt vis grilla ett helt lamm.
– Man går upp tidigt på morgonen, gör i ordning  lammet, sen småäter man och umgås med familj och vänner, berättar han.

Från 7.30 på morgonen har firandet pågått. Lammet som väger drygt tolv kilo ska grillas till cirka 13-14-tiden. Det är cirka 4.5 kilo kött som går att äta av det hela lammet.
– Vi får se om vi orkar äta upp allt, men det är härlig och viktig dag och att kunna återuppta den i Sigtuna betyder mycket för mig, säger Thomas.

pantamera_avc_helsida
slottsby_helsida

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kulturnyheter Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

ica_helsida
wenngarn_jul_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

defacto_helsida
storemore_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Hyllad konstnär ställer ut på Valstakonst

Kulturnyheter Värmländska konstnären Leif Engström har nått stora framgångar med sin senaste utställning "Fönsterband" på ValstaKonst. Den här utställningen är den största han haft hittills, både när det gäller yta och antalet verk som visas. Engström har på kort tid blivit ett av de stora namnen inom den svenska konstscenen.

joes-helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

slottsby_outsider
wnngarn_jul_outsider
swedol_outsider
ica_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
connys
nrh_sigtuna
storemore_out