centrum_panorama_hostshopping
Foto: Daniel Iskander

Tio barn drabbades av vräkning

Sigtuna kommun är i toppen av antalet barn som är berörda av vräkning det första halvåret i år.

centrum_artikel_host

Bara i Malmö var fler barn drabbade i samband med vräkningar, femton barn berördes av vräkning i Malmö det första halvåret i år, i Sigtuna var det tio stycken vilket är en fyrahundraprocentig ökning jämfört med förra året då endast två berördes.

Det finns sedan tidigare ett regeringsbeslut på att barn inte ska drabbas när vräkningar genomförs av Kronofogden. Antalet barn i kommunen är den högsta sedan 2017 då samma antal drabbades, det är även den högsta noteringen sedan 2008. Vi fem tillfällen sedan 2008 har Sigtuna kommun haft noll drabbades barn. I hela länet rör det sig om 67 barn, Stockholm, Sigtuna, Södertälje och Lidingö står för drygt hälften.

Barnfamiljer med ensamstående föräldrar är extra utsatta, särskilt ensamstående mammor enligt Kronofogden:
– Ensamstående föräldrar har ofta små ekonomiska marginaler. Nu löper många även en stor risk att drabbas av pandemins effekter. Det är viktigt att samhället fångar signaler tidigt för att kunna motverka ett ökat antal vräkningar i den här gruppen, säger Johan Krantz enhetschef på Kronofogden.

Just Stockholm är ett av länen som ökar mest i antalet vräkningar och berörda barn, på andra håll i landet syns kraftiga minskningar.
– Som hyresgäst är det viktigt att agera om du får problem att betala din hyra. Ta kontakt med värden, sök stöd från kommunen och prata med familj och vänner. Det är alltid bättre att ta hjälp tidigt innan skulden hunnit växa sig stor, fortsätter Johan Krantz.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
sigtunakampen_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
sigtunakampen_outsider
eu_valet_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
connys