valstadagen_pan
Therese är styrelsemedlem i RAV som hjälper personer som mist anhörig i mord. Foto: Privat

Therese miste sin mamma – Vill nu hjälpa andra

Therese mamma mördades i det så kallade Nyårsmordet 2020 i Sundsvall och hela hennes värld vändes upp och ner. Nu vill hon hjälpa andra som mist en förälder.

centrum_artikel_host

Therese har bott i Märsta i större delen av sitt liv, numera bor hon i Skepptuna. 1 januari 2020 förändrades dock hennes liv – Polisen ringde på hemma hos henne på eftermiddagen och berättade att henens mamma var död samt att en person var gripen för att ha mördat henne.
– Under de månaderna som gick fram tills att rättegången ägde rum var det så oerhört många frågor som jag och min tvillingsyster hade men som vi inte visste hur vi skulle få svar på. Vi fick ingen krishjälp, inget stöd i hur vi skulle hantera sorgen och den enorma chock som kom samtidigt. Att förlora en anhörig genom ett våldsdåd är ett trauma, berättar Therese.

Fick stöd via RAV
Först efter några månader kom Therese i kontakt med organisationen RAV som stöder anhöriga till våldsdödade.
– Jag insåg plötsligt att jag inte var ensam i varken min sorg eller mitt trauma samt att jag fick tips och råd inför dels rättegång men även biten gällande skadestånd. I Sverige är det nämligen så att bara för att en gärningsperson döms att betala skadestånd till anhöriga betyder inte att det faktiskt blir så: om gärningspersonen inte har några tillgångar blir anhöriga utan skadestånd. Det går att söka ersättning hos brottsoffermyndigheten eller sin försäkring men det är ingen säkerhet. Många blir utan skadeståndet helt, säger Therese.

Gått med i styrelsen
Numera är hon engagerad i RAV för att hjälpa andra som hamnat i samma tragik. Hon är en av styrelsemedlemmarna i RAV.
– Jag ville engagera mig i RAV för att verka som ett medmänskligt stöd för anhöriga till våldsdödade. Att göra anhörigas röster hörda i samhället, verka för förändring i samhället så att anhöriga får det stöd som de behöver. Jag vill även bidra till en gemenskap för anhöriga och andra närstående till våldsdödade.

Arrangerar träffar av olika slag
RAV anordnar anhörigträffar och anhörighelger där personer som förlorat någon genom våldsbrott kan träffas och prata, dela erfarenheter och stöttas. Enligt Therese är det mycket uppskattat och många deltar.

defacto_helsida
nrh_sigtuna

ADAAM vann en Grammis

Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".

elon_helsida

Brännplattan Open gör comeback

Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.

Wenngarns_cafe_helsida

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Nöjesnyheter Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

pantamera_avc_helsida

Nu finns samtidsbilder från kommunen

Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.

centrum_host_helsida

Kulturpriset och Årets ungdomsledare utsedda

Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.

Wetzig släpper barnbok efter tre års arbete

Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.

joes-helsida

Spred påskglädje i Valsta

Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.

FunkisFiket invigdes

Nöjesnyheter Förra veckan invigdes FunkisFiket i Träffpunkten, en plats där personer med funktionsvariationer kan träffas en kväll i veckan.

valstadagen
mp_helsida
connys_helsida
ica_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

valstadagen_outsider
mp_outsider
joes_outsider
student_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
pantamera_out
swedol_outsider
connys
wenngarn_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider