eldsjal2024_pan
Therese är styrelsemedlem i RAV som hjälper personer som mist anhörig i mord. Foto: Privat

Therese miste sin mamma – Vill nu hjälpa andra

Therese mamma mördades i det så kallade Nyårsmordet 2020 i Sundsvall och hela hennes värld vändes upp och ner. Nu vill hon hjälpa andra som mist en förälder.

centrum_artikel_host

Therese har bott i Märsta i större delen av sitt liv, numera bor hon i Skepptuna. 1 januari 2020 förändrades dock hennes liv – Polisen ringde på hemma hos henne på eftermiddagen och berättade att henens mamma var död samt att en person var gripen för att ha mördat henne.
– Under de månaderna som gick fram tills att rättegången ägde rum var det så oerhört många frågor som jag och min tvillingsyster hade men som vi inte visste hur vi skulle få svar på. Vi fick ingen krishjälp, inget stöd i hur vi skulle hantera sorgen och den enorma chock som kom samtidigt. Att förlora en anhörig genom ett våldsdåd är ett trauma, berättar Therese.

Fick stöd via RAV
Först efter några månader kom Therese i kontakt med organisationen RAV som stöder anhöriga till våldsdödade.
– Jag insåg plötsligt att jag inte var ensam i varken min sorg eller mitt trauma samt att jag fick tips och råd inför dels rättegång men även biten gällande skadestånd. I Sverige är det nämligen så att bara för att en gärningsperson döms att betala skadestånd till anhöriga betyder inte att det faktiskt blir så: om gärningspersonen inte har några tillgångar blir anhöriga utan skadestånd. Det går att söka ersättning hos brottsoffermyndigheten eller sin försäkring men det är ingen säkerhet. Många blir utan skadeståndet helt, säger Therese.

Gått med i styrelsen
Numera är hon engagerad i RAV för att hjälpa andra som hamnat i samma tragik. Hon är en av styrelsemedlemmarna i RAV.
– Jag ville engagera mig i RAV för att verka som ett medmänskligt stöd för anhöriga till våldsdödade. Att göra anhörigas röster hörda i samhället, verka för förändring i samhället så att anhöriga får det stöd som de behöver. Jag vill även bidra till en gemenskap för anhöriga och andra närstående till våldsdödade.

Arrangerar träffar av olika slag
RAV anordnar anhörigträffar och anhörighelger där personer som förlorat någon genom våldsbrott kan träffas och prata, dela erfarenheter och stöttas. Enligt Therese är det mycket uppskattat och många deltar.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
storemore_helsida
steningekompani_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

pantamera_avc_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
eldsjal2024_out
storemore_out
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
connys