karnkraft_m
Taxfreebutik på ArlandaFoto: Genrebild/Swedavia

Taxfreen hårt drabbat av stölder

Arlanda är drabbat av stöldvåg, det flyger in ligor för att stjäla i taxfreen rapporterar Expressen: - De jobbar i par, en plockar på sig medan den andra distraherar personalen, säger Elisabeth Schimann, gruppchef för polisens utredningsgrupp på Arlanda.

centrum_artikel_host

Cigaretter, parfym och smink. Taxfreen på Arlanda är drabbat av stölder, det flyger in ligor som slår till rapporterar Expressen.
– De flesta som stjäl gör det vid flera tillfällen och är inte bosatta i Sverige. Det tyder på att de åker hit och begår brott. Vi träffar ofta på personer som är dömda för samma brott i de andra nordiska länderna, säger Elisabeth Schimann, gruppchef för polisens utredningsgrupp hos Arlandapolisen till tidningen.

Kommer från Schengen
De som dömts under det senaste året för stölder på Arlanda kommer från länder inom Schengen vilket innebär att de kan rör sig fritt inom schengenområdet utan att passera gränskontroller. Det gör att polisen normalt inte kontrollerar folk inom schengen.

Går mot rekordnivå
Årets nivå av stölder ser ut att passera fjolåret då det anmäldes 70 stölder, i år är man redan uppe i 40 stycken. Anmälningsbenägenheten har ökat men polisen tror att det finns ett stort mörkertal. Några av stölderna sker utanför säkerhetskontrollen men de flesta innanför.
– Det är inga små snatterier det handlar om, utan beloppen för stölderna kan uppgå till 50-60 000 kronor. Det är du och jag som sedan får betala för det genom dyrare priser. De riktar in sig på cigaretter, smink och parfymer, de dyra grejerna som kan säljas för ett högt andrahandsvärde, berättar Elisabeth Schimann för Expressen.

Samma personer stoppas
Stölderna går till på det sättet att en plockar på sig varor medan en annan stör personalen. Nuance Group som driver Taxfreebutikerna har stoppat samma personer flera gånger och genomför kontinuerliga kontroller. Totalt rör det sig om en procent svinn i butikerna.
– Det vanligaste är att tjuvarna stjäl parfym, tobak och mascara. Från butikens håll har vi lagt ett starkt fokus på lyxiga parfymer och har lyckats minska svinnet där under de senaste månaderna, säger Karl Walter, VD på Nuance Group Sverige enligt Expressen.

Polisen: För inbjudande
Polisen anser att ett sätt att förebygga är att inte var så inbjudande i butiken, att det inte är så öppet och att man inte promotar sälj hela tiden. Som det är idag kan man bara promenera in och ut genom taxfreen. Det gör det svårt eftersom man kan knyta gärningsmän till brottet men inte till platsen. Nuance Group håller inte med i resonemanget:
– Våra butiker är inte annorlunda byggda än en Åhléns City-parfymavdelning på bottenplan. På ett sätt är vår planlösning säkrare eftersom du behöver gå igenom säkerhetskontrollen för att gå in och ut via tullen eller till planet, säger Karl Walter.

nrh_sigtuna
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

centrum_host_helsida
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

pantamera_avc_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

karnkraft_m_topp

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

seniordag_helsida
defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

ica_helsida
EXTRA

Kvinna greps för grov fridskränkning i Märsta

Nyheter Ett brottsoffer lyckades fly från sin bostad för att larma polisen om att hans flickvän hotat och misshandlat honom. Polisen ingrep snabbt och grep gärningspersonen, som nu hålls anhållen misstänkt för grov fridskränkning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
nrh
swedol_outsider
centrum_outsider_host
mp_outsider
ica_outsider
joes_outsider
seniordag_outsider
connys
pantamera_out