eu_valet_panorama
Taxfreebutik på ArlandaFoto: Genrebild/Swedavia

Taxfreen hårt drabbat av stölder

Arlanda är drabbat av stöldvåg, det flyger in ligor för att stjäla i taxfreen rapporterar Expressen: - De jobbar i par, en plockar på sig medan den andra distraherar personalen, säger Elisabeth Schimann, gruppchef för polisens utredningsgrupp på Arlanda.

centrum_artikel_host

Cigaretter, parfym och smink. Taxfreen på Arlanda är drabbat av stölder, det flyger in ligor som slår till rapporterar Expressen.
– De flesta som stjäl gör det vid flera tillfällen och är inte bosatta i Sverige. Det tyder på att de åker hit och begår brott. Vi träffar ofta på personer som är dömda för samma brott i de andra nordiska länderna, säger Elisabeth Schimann, gruppchef för polisens utredningsgrupp hos Arlandapolisen till tidningen.

Kommer från Schengen
De som dömts under det senaste året för stölder på Arlanda kommer från länder inom Schengen vilket innebär att de kan rör sig fritt inom schengenområdet utan att passera gränskontroller. Det gör att polisen normalt inte kontrollerar folk inom schengen.

Går mot rekordnivå
Årets nivå av stölder ser ut att passera fjolåret då det anmäldes 70 stölder, i år är man redan uppe i 40 stycken. Anmälningsbenägenheten har ökat men polisen tror att det finns ett stort mörkertal. Några av stölderna sker utanför säkerhetskontrollen men de flesta innanför.
– Det är inga små snatterier det handlar om, utan beloppen för stölderna kan uppgå till 50-60 000 kronor. Det är du och jag som sedan får betala för det genom dyrare priser. De riktar in sig på cigaretter, smink och parfymer, de dyra grejerna som kan säljas för ett högt andrahandsvärde, berättar Elisabeth Schimann för Expressen.

Samma personer stoppas
Stölderna går till på det sättet att en plockar på sig varor medan en annan stör personalen. Nuance Group som driver Taxfreebutikerna har stoppat samma personer flera gånger och genomför kontinuerliga kontroller. Totalt rör det sig om en procent svinn i butikerna.
– Det vanligaste är att tjuvarna stjäl parfym, tobak och mascara. Från butikens håll har vi lagt ett starkt fokus på lyxiga parfymer och har lyckats minska svinnet där under de senaste månaderna, säger Karl Walter, VD på Nuance Group Sverige enligt Expressen.

Polisen: För inbjudande
Polisen anser att ett sätt att förebygga är att inte var så inbjudande i butiken, att det inte är så öppet och att man inte promotar sälj hela tiden. Som det är idag kan man bara promenera in och ut genom taxfreen. Det gör det svårt eftersom man kan knyta gärningsmän till brottet men inte till platsen. Nuance Group håller inte med i resonemanget:
– Våra butiker är inte annorlunda byggda än en Åhléns City-parfymavdelning på bottenplan. På ett sätt är vår planlösning säkrare eftersom du behöver gå igenom säkerhetskontrollen för att gå in och ut via tullen eller till planet, säger Karl Walter.

mp_helsida_eu

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

centrum_host_helsida
bygdensdag_helsida
seniormassa_pan
pantamera_avc_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

connys_helsida
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

seniormassa_outsider
nrh_sigtuna
bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
connys
eldsjal2024_out
nationaldag_outsider
pantamera_out
eu_valet_outsider