centrum_panorama_hostshopping
Ett tåg körde på lodjur under fredagenFoto: Arkivbild

Tåg krockade med lodjur i Odensala

En trafikolycka inträffade tidigt på fredagsmorgonen den 10 maj i Sigtuna, där ett tåg kolliderade med ett lodjur i närheten av Odensala. Enligt Polisens information befann sig lodjuret på spåret, och kollisionen resulterade i att djuret avled.

centrum_artikel_host

Enligt gällande rutiner kommer det avlidna lodjuret att transporteras till Naturhistoriska riksmuseet för vidare hantering och dokumentation.

Det är viktigt att notera att fåglar och däggdjur som klassificeras som ”statens vilt” ägs av staten snarare än markägaren vid deras död. Den som upptäcker ett dött djur av denna kategori är skyldig att rapportera fyndet till polisen.

Polisen har det övergripande ansvaret för att hantera och vid behov transportera djuret till lämpliga institutioner som Naturhistoriska riksmuseet eller Statens veterinärmedicinska anstalt för ytterligare undersökningar och dokumentation.

bygdensdag_helsida
seniormassa_pan

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
bygdensdag_outsider
connys
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out