kommun_skoterska
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

centrum_artikel_host

I april i år besökte en betydande delegation av beslutsfattare inom skol- och barnomsorgssektorn Sigtuna kommun för att lära sig mer om deras framgångsrika arbete inom förskolan. De var så imponerade av resultaten att en grupp blivande rektorer nu är på väg för att fördjupa sin kunskap om den svenska modellen. Dessa besök utgör en del av deras utbildning.

Susanna Solander, rektor på Tallholma förskola, har varit värd för både det tidigare besöket i våras och kommer att välkomna de blivande rektorerna.

Sydkorea står inför särskilda utmaningar, där antalet födslar kraftigt minskar. Politikerna i landet tror att en nyckel till att vända denna trend är att investera i en högkvalitativ barnomsorg och ett välfungerande system för barnomsorg. De är särskilt intresserade av den svenska modellen, där lek och lärande integreras från tidig ålder.

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan Sydkorea och Sverige är att Sydkorea sätter en stark koppling mellan utbildning och ren kunskap redan från tidig ålder. I sydkoreanska förskolor lärs ämnen som engelska som ett andra språk redan av fyraåringar. Den svenska modellen, där lek och lärande går hand i hand, har väckt nyfikenhet hos sydkoreanska beslutsfattare. De är också intresserade av Sveriges kostnadsfria utbildningssystem, som erbjuder utbildning till alla medborgare.

Sigtuna kommun har därmed blivit en inspirationskälla för Sydkorea i deras strävan att vända den minskande trenden av barnafödande genom att erbjuda högkvalitativ barnomsorg och ett mer lekfullt lärande i tidig ålder. Det återstår att se hur dessa insikter kommer att påverka Sydkoreas framtida politik och utbildningssystem.

adhd_kommun
centrum_host_helsida
joes-helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

ica_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

mp_ute_helsida
pantamera_avc_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

defacto_helsida
nrh_sigtuna

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

connys_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
kommun_adhd_outsider
connys
kommun_skoterska_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
mp_ute_outsider
ica_outsider
pantamera_out