eu_valet_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

centrum_artikel_host

I april i år besökte en betydande delegation av beslutsfattare inom skol- och barnomsorgssektorn Sigtuna kommun för att lära sig mer om deras framgångsrika arbete inom förskolan. De var så imponerade av resultaten att en grupp blivande rektorer nu är på väg för att fördjupa sin kunskap om den svenska modellen. Dessa besök utgör en del av deras utbildning.

Susanna Solander, rektor på Tallholma förskola, har varit värd för både det tidigare besöket i våras och kommer att välkomna de blivande rektorerna.

Sydkorea står inför särskilda utmaningar, där antalet födslar kraftigt minskar. Politikerna i landet tror att en nyckel till att vända denna trend är att investera i en högkvalitativ barnomsorg och ett välfungerande system för barnomsorg. De är särskilt intresserade av den svenska modellen, där lek och lärande integreras från tidig ålder.

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan Sydkorea och Sverige är att Sydkorea sätter en stark koppling mellan utbildning och ren kunskap redan från tidig ålder. I sydkoreanska förskolor lärs ämnen som engelska som ett andra språk redan av fyraåringar. Den svenska modellen, där lek och lärande går hand i hand, har väckt nyfikenhet hos sydkoreanska beslutsfattare. De är också intresserade av Sveriges kostnadsfria utbildningssystem, som erbjuder utbildning till alla medborgare.

Sigtuna kommun har därmed blivit en inspirationskälla för Sydkorea i deras strävan att vända den minskande trenden av barnafödande genom att erbjuda högkvalitativ barnomsorg och ett mer lekfullt lärande i tidig ålder. Det återstår att se hur dessa insikter kommer att påverka Sydkoreas framtida politik och utbildningssystem.

centrum_host_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida
bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
seniormassa_outsider
pantamera_out
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
nationaldag_outsider
connys
nrh_sigtuna
eu_valet_outsider