vinter_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Svampsjukdom drabbar skog i Odensala

Svampsjukdomen Diplodia pinna har upptäckt i planterad tallskog i Odensala och 10-15 hektar måste troligtvis avverkas: - Det är en katastrof egentligen. 10–15 hektar måste tas ner. Det är mycket sorgligt, markägaren Sten-Ivan Danielsson till SVT Uppsala.

centrum_artikel_host

SVT Uppsala rapporterar om att svampsjukdomen Diplodia Pinea drabbat Odensalas tallar. Det rör sig om ett område som är nyplanterat. Man fruktar nu att sjukdomen kan sprida sig vidare andra skogar i landet:
– Det värsta som kan hända är att den här sjukdomen tar fart och trivs här i Sverige, då kan vi få den på alla tallar, i alla fall i södra Sverige, säger Jan Stenlid professor i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till SVT Uppsala

Den aktuella skogen är på 15 hektar och kan vara förlorad som skogsproduktion. Något som drabbar den aktuelle markägaren ekonomiskt, om sjukdomen får utbrott i resten av landet så riskerar den även andra markägare. Hälften av landets skog består av tallar. Diplodia pinea sprids med luftburna sporer och är vanlig i södra Europa.

Klimatet kan vara en orsak till utbrottet i Odensala då det har blivit varmare. Men man tror inte att det finns någon koppling mellan exempelvis utsläpp från Arlanda och E4:an som går i närheten, man tror heller inte att plantorna har kommit med sjukdomen. SLU ska ut i Uppland för att se om det finns mer smittat skog:
– Jag tror att klimatet är en möjlig orsak. Det har blivit varmare på senare år och det kan ha möjliggjort en etablering av sjukdomen, uppger Jonàs Oliva, forskare vid SLU, enligt SVT Uppsala.

Den aktuella skogen ägs av Sten-Ivan Danielsson. Han funderar på nu på att avverka skogen. Han räknar med förlorade inkomster på flera hundra tusen kronor. Avverkningen kommer han att få bekosta själv, rapporterar SVT. Försäkringen kommer inte att täcka upp i detta fall:
– Det är en katastrof egentligen. 10–15 hektar måste tas ner. Det är mycket sorgligt, säger han till SVT.

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida
oppethus_dec
storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

slottsby_helsida
ica_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

vinter_helsida
joes-helsida
defacto_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

centrum_host_helsida
nrh_sigtuna

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
joes_outsider
pantamera_out
storemore_out
nrh
vinter_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
ica_outsider
oppethus_out
slottsby_outsider
connys