kyrka_advent _pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Svampsjukdom drabbar skog i Odensala

Svampsjukdomen Diplodia pinna har upptäckt i planterad tallskog i Odensala och 10-15 hektar måste troligtvis avverkas: - Det är en katastrof egentligen. 10–15 hektar måste tas ner. Det är mycket sorgligt, markägaren Sten-Ivan Danielsson till SVT Uppsala.

centrum_artikel_host

SVT Uppsala rapporterar om att svampsjukdomen Diplodia Pinea drabbat Odensalas tallar. Det rör sig om ett område som är nyplanterat. Man fruktar nu att sjukdomen kan sprida sig vidare andra skogar i landet:
– Det värsta som kan hända är att den här sjukdomen tar fart och trivs här i Sverige, då kan vi få den på alla tallar, i alla fall i södra Sverige, säger Jan Stenlid professor i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till SVT Uppsala

Den aktuella skogen är på 15 hektar och kan vara förlorad som skogsproduktion. Något som drabbar den aktuelle markägaren ekonomiskt, om sjukdomen får utbrott i resten av landet så riskerar den även andra markägare. Hälften av landets skog består av tallar. Diplodia pinea sprids med luftburna sporer och är vanlig i södra Europa.

Klimatet kan vara en orsak till utbrottet i Odensala då det har blivit varmare. Men man tror inte att det finns någon koppling mellan exempelvis utsläpp från Arlanda och E4:an som går i närheten, man tror heller inte att plantorna har kommit med sjukdomen. SLU ska ut i Uppland för att se om det finns mer smittat skog:
– Jag tror att klimatet är en möjlig orsak. Det har blivit varmare på senare år och det kan ha möjliggjort en etablering av sjukdomen, uppger Jonàs Oliva, forskare vid SLU, enligt SVT Uppsala.

Den aktuella skogen ägs av Sten-Ivan Danielsson. Han funderar på nu på att avverka skogen. Han räknar med förlorade inkomster på flera hundra tusen kronor. Avverkningen kommer han att få bekosta själv, rapporterar SVT. Försäkringen kommer inte att täcka upp i detta fall:
– Det är en katastrof egentligen. 10–15 hektar måste tas ner. Det är mycket sorgligt, säger han till SVT.

defacto_helsida
centrum_host_helsida
vintermarknad_helsida
agy_oppethus
advent_kyrka_helsida
anders_dans_helsida
julmarknad_2022
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
moderat_pan_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
marknaden_outsider
nrh
centrum_outsider_host
anders-outsider_dans
kyrka_outsider_advent
vintermarknad_outsider
connys
swedol_outsider