centrum_panorama_hostshopping
Här målas runstenen av Magnus KällströmFoto: Sigtuna Museum & Art / Facebook

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

centrum_artikel_host

Magnus Källström berättade under kvällen om Anundstenen, runor och runstenar samt sitt arbete med dem. Publiken fick följa hur runorna fylldes i, ord för ord, tills budskapet blev tydligt.

Källström, som är en erfaren runolog, förklarade vad hans arbete innebar och varför just röd färg används vid ifyllning av runstenar. Ursprungligen var runstenarna ofta målade i flera olika färger, men den röda färgen har särskild betydelse.

Han berättade också om runstenarnas ursprung, vad de olika inskriptionerna betydde och varför de restes. En intressant del av hans berättelse handlade om varför runologer ibland använder ett skynke över huvudet – det hjälper dem att fokusera och se detaljerna i inskriptionerna bättre.

Kvällen avslutades med att de nyfyllda runorna lyste klart och tydligt, och publiken fick en djupare förståelse för de historiska och kulturella värden som runstenarna representerar. Det blev en kväll som förenade historia, hantverk och berättande på ett magiskt sätt.

connys_helsida
centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

pantamera_avc_helsida
brobygget_2024

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

fritidsbanken_outsider
pantamera_out
brobygget_outsider
klara_outsider
centrum_outsider_host
connys
ridskola_2020_outsider