centrum_panorama_hostshopping
ÅVC vid Stockholmsvägen så sent som i lördags kvällFoto: Insändarbild

Stort problem med dumpat avfall

Felsortering och dumpning är ett problem inte bara vid återvinningscentraler i Sigtuna kommun utan i hela länet.

centrum_artikel_host

märsta.nu har genom åren rapporterar om upprepade problem med att det dumpas material vid återvinningscentraler som inte ska vara där. Det kan vara färg, matrester, möbler med mera. Problemet är dock inte enbart ett fenomen i Sigtuna kommun, långt därifrån. SVT Stockholm rapporterar att städning av stationer kostar 150 miljoner kronor årligen.
– Vi har återvinningsstationer för att ta hand om de resurser vi förbrukar och om några förstör det är det otroligt tråkigt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, till SVT Stockholm.

Totalt i riket har man satt in 3000 extrastädningar till en kostnad av 150 miljoner kronor. Värst är problemet i Stockholms län med en ökning på 18 procent jämfört med förra året och 1823 saneringar.
– Vi vet att det är mer förpackningar i omlopp, man är mer hemma, lagar mer mat och det blir fler förpackningar. Däremot att dumpningar har ökat, det vet jag faktiskt inte vad det beror på, fortsätter Foberg Gustafsson.

En del av dumpningen kan bero på okunskap, att man helt enkelt inte vet vad man gör. Men i de flesta fall är det sannolikt folk som vet att de gör fel och passar på att dumpa när det inte finns exempelvis vakter eller att man maskerar sig för eventuella kameror.

Fulla behållare ska rapporteras in till FTI. FTI tar på sig en del av ansvaret för städningarna, dels genom att informera mer men också att försvåra dumpning och arbeta närmare med kommuner och producenter för att skapa tydlighet kring man återvinner.

En märstabo hör av sig under lördagen med anledning av dumpning. Det är återvinningscentralen på Stockholmsvägen som har återkommande problem med dumpning. Det verkar inte hjälpa med att det städas upp ofta, problemet är återkommande bara efter några dagar.

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

brobygget_2024
fritidsbanken_helsida
mp_tack_helsida
pantamera_avc_helsida

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

connys_helsida

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
mp_tack_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
connys
nrh_sigtuna
brobygget_outsider