moderat_fokus_pan
ÅVC vid Stockholmsvägen så sent som i lördags kvällFoto: Insändarbild

Stort problem med dumpat avfall

Felsortering och dumpning är ett problem inte bara vid återvinningscentraler i Sigtuna kommun utan i hela länet.

centrum_artikel_host

märsta.nu har genom åren rapporterar om upprepade problem med att det dumpas material vid återvinningscentraler som inte ska vara där. Det kan vara färg, matrester, möbler med mera. Problemet är dock inte enbart ett fenomen i Sigtuna kommun, långt därifrån. SVT Stockholm rapporterar att städning av stationer kostar 150 miljoner kronor årligen.
– Vi har återvinningsstationer för att ta hand om de resurser vi förbrukar och om några förstör det är det otroligt tråkigt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, till SVT Stockholm.

Totalt i riket har man satt in 3000 extrastädningar till en kostnad av 150 miljoner kronor. Värst är problemet i Stockholms län med en ökning på 18 procent jämfört med förra året och 1823 saneringar.
– Vi vet att det är mer förpackningar i omlopp, man är mer hemma, lagar mer mat och det blir fler förpackningar. Däremot att dumpningar har ökat, det vet jag faktiskt inte vad det beror på, fortsätter Foberg Gustafsson.

En del av dumpningen kan bero på okunskap, att man helt enkelt inte vet vad man gör. Men i de flesta fall är det sannolikt folk som vet att de gör fel och passar på att dumpa när det inte finns exempelvis vakter eller att man maskerar sig för eventuella kameror.

Fulla behållare ska rapporteras in till FTI. FTI tar på sig en del av ansvaret för städningarna, dels genom att informera mer men också att försvåra dumpning och arbeta närmare med kommuner och producenter för att skapa tydlighet kring man återvinner.

En märstabo hör av sig under lördagen med anledning av dumpning. Det är återvinningscentralen på Stockholmsvägen som har återkommande problem med dumpning. Det verkar inte hjälpa med att det städas upp ofta, problemet är återkommande bara efter några dagar.

hockeyskola_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

mp_ute_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

pantamera_avc_helsida
moderat_fokus_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

adhd_kommun
centrum_host_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

ica_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

nrh_sigtuna
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

defacto_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

hockeyskola_outsider
nrh
mp_ute_outsider
swedol_outsider
kommun_adhd_outsider
kommun_skoterska_outsider
pantamera_out
ica_outsider
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
moderat_bli_medlem