vinter_pan
Foto: Tullverket

Stort beslag av miljöfarliga produkter på Arlanda

Kemikalieinspektionen och Tullverket kontrollerade smycken och elektronik på Arlandas tullager och cirka 600 smycken och produkter fastnade i kontrollen.

centrum_artikel_host

Det handlar om ämnen som är cancerframkallande och allergiframkallande eller är farliga för hälsa och miljö. 600 produkter fastnade i kontrollen i Arlandas tullager när Tullverket och Kemikalieinspektionen utförde kontrollen. Sedan tidigare finns ett samarbete mellan de två myndigheter för att stoppa varor med otillåtet kemikalieinnehåll redan vid gränsen.
– Det syns inte på smyckena att de innehåller farliga ämnen så att kunna stoppa dem redan vid gränsen är ett effektivt sätt att jobba på. Företag som tar sitt kemikalieansvar ska inte behöva konkurrera med företag som inte gör det, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Många av produkterna hade importerats av mindre företag och här menar Frida Ramström att man måste ställa krav på sina leverantörer och att man ger dem information med vilka regler som gäller i Sverige.
– Våra tulltjänstemän har stor erfarenhet av att hitta misstänkta varor i det gigantiska importflödet. Dessutom känns det alltid bra när vi kan bidra till att stoppa produkter som äventyrar människors hälsa, säger Sofia Engel, biträdande enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Öst.

ica_helsida
vinter_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

oppethus_dec
slottsby_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

joes-helsida
nrh_sigtuna
connys_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

defacto_helsida
storemore_helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

pantamera_avc_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

vinter_outsider
slottsby_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
storemore_out
ica_outsider
oppethus_out
nrh
connys