centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild

Större gösar i Mälaren

Fler och större gösar fisks upp från Mälaren: - Alla fiskevårdande åtgärder med små medel ger ju reslutat. Det här var ett liten åtgärd som gett enormt gensvar, säger yrkesfiskaren Per Vidlund till SVT.

centrum_artikel_host

Effekten om att minimimåttet på gösar höjdes upp fem centimeter har lett till att fler och större gösar nu kan kan fiskas i Mälaren. I och med höjningen så hinner fler gösar föröka sig rapporterar SVT. Det är ännu inte dubbelt upp av antalet större fiskar men på god väg enligt yrkesfiskaren Per Vidlund.

Länsstyrelserna runt om Mälaren har även sett de positiva effekterna och det rapporteras in om större fiskar bland sport- och yrkesfiskarna. 2012 gjorde höjningen av minimimåttet, oro fanns för vad det kunde göra med gifthalten i fisken. Men den farhågan besannades aldrig:
– Det handlar mycket om att minska ner de tillåtna nätmängder så att man inte, ifall det skulle gå dåligt, ökar sin ansträning och ta upp jättemycket gös ur ett bestånd, säger länsfiskekonsulent Jimmy Blom till SVT.

fritidsbanken_helsida
brobygget_2024
connys_helsida

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

pantamera_avc_helsida

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

centrum_host_helsida
mp_tack_helsida

Sommarlovsbiljetten är igång

Nyheter Under sommarperioden 5 juni till 27 augusti reser ungdomar mellan 12 och 18 år gratis med SL-trafiken. Initiativet med lovkortet är ett steg från Region Stockholm för att uppmuntra miljövänliga resor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
connys
fritidsbanken_outsider
mp_tack_outsider