Olov Holst (M) kommunstyrelsens ordförande med Mattias Askerson (M), tillträdande kommunstyrelseordförandeFoto: Moderaterna

Stora steg framåt för Sigtuna

När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

En stabilare majoritet tog över och 2024 blev ett år då vi kunde jobba vidare med kommuninvånarnas bästa för ögonen och hålla fokus på rätt saker. Vi har fortsatt arbeta för ordning och reda i ekonomin och som alltid prioriterat trygghet och kvalitet i allt vi gör. Under 2024 har skolan varit särskilt prioriterad genom det tiopunktsprogram för ökad trygghet i skolan som vi införde i början av året. Av de tio punkterna är nio implementerade, fungerar bra och har börjat visa resultat. Det arbetet fortsätter så länge det krävs för att få ordning och studiero i kommunens skolor. I januari 2024 fick Arlandagymnasiet högsta betyg av Skolinspektionen för sitt målmedvetna arbete för ökad studiero och trygghet och våra grundskolor ska också nå toppskiktet i landet.

Allt vi gör syns inte alltid för ögat, men under 2024 har flera synliga projekt genomförts eller påbörjats. Strandpromenaden och Badhusbryggan i Sigtuna har rustats upp, en efterlängtad renovering av Stora Gatan är påbörjad och fortsätter under 2025. Sätunaparken i Märsta och Orionparken i Steninge rustas upp med bland annat ny trygghetsskapande belysning. Planeringen av Kultur- och aktivitetscentret i Valsta pågår för fullt och kommunfullmäktige har godkänt detaljplanen för Vattenlandet i Rosersberg. Att utveckla vår gemensamma livs- och boendemiljö är inte bara bra för alla som bor i kommunen, utan också ett sätt att locka besökare. Besöksnäringen är oerhört viktig, såväl för befintlig service och handel som för tillgången av arbetstillfällen för kommuninvånarna.

I mars genomfördes den största fastighetsaffären i kommunens historia när vi förvärvade fastigheter av Rikshem för 785 miljoner kronor. Vi har tidigare hyrt lokaler i fastigheterna för våra förskolor, skolor, äldre- och LSS-boenden, men efter noggranna utredningar såg vi att vi redan inom några år kommer gå plus genom att äga fastigheterna. Dessutom har vi möjlighet att höja kvaliteten i verksamheterna genom att ta över förvaltning och skötsel. En annan mycket bra affär för kommunen är förvärvet av Humlegården i Sigtuna som genomfördes 2023. I juni 2024 tecknade vi avtal med Sigtuna Vårdcentral och redan den 1 april 2025 öppnar en kraftigt utökad vårdverksamhet mitt i centrala Sigtuna. Vad mer som ska inrymmas i lokalerna återkommer vi om inom kort och jag kan garantera att framtida Humlegården kommer vara bra för hela kommunen.

Under 2024 har våra verksamheter fortsatt väcka intresse utanför kommungränsen och flera andra kommuner, aktörer och även ministrar har besökt oss för att ta del av vårt arbete. Till exempel besökte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) Valsta för att höra om våra olika sociala insatser i Samhällsbyggnadslyftet, projektet ”Steg mot försörjning”, våra stadsdelsmammor och Valstagruppen. Hon blev mycket imponerad av arbetet och skulle med säkerhet använda Sigtuna som ett gott exempel i kommande tal och presentationer.

Arbetet med att höja kvaliteten inom äldreomsorgen har också gett goda resultat och Socialstyrelsens årliga enkät visar att allt fler är nöjda med omsorgen i Sigtuna. Framförallt upplever de äldre och deras anhöriga bättre språkförståelse och trevligare bemötande, vilket är glädjande eftersom vi satsat stort på såväl språktester som kompetensutveckling för personalen.
Som du ser har mycket hänt i kommunen under 2024 och mer kommer hända nästa år. I november klubbades budgeten för 2025 och den innehåller såväl nödvändiga satsningar i kärnverksamheterna som stora investeringar på våra idrottsanläggningar. Efterlängtade renoveringar kan göras och dessutom får du som kommuninvånare äntligen sänkt skatt. Detta är möjligt tack vare att Sigtuna numera har en stabil och välskött ekonomi.

Den 1 februari lämnar jag uppdraget som kommunstyrelsens ordförande och Mattias Askerson tar över. Det är bra för kommunen och jag har fullt förtroende för att han kommer göra ett mycket bra arbete tillsammans med övriga kommunledningen. Själv ser jag fram emot att få mer tid för min familj, kanske främst barnbarnen och inte minst för mig själv.

Med de här orden lämnar jag 2024 och mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Jag vill rikta ett stort tack för förtroendet under åren och önskar er alla ett riktigt gott nytt år!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Starkt stöd kräver rätt modell

Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening