defacto_pan2020
Foto: Hyresgästföreningen

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

centrum_artikel_host

I pressen har vi kunnat läsa att fastighetsbolagen i Stockholm yrkar 9,5 procent. Av det kan vi dra slutsatsen att vi står inför en tuff förhandling.

För de flesta hyresgäster är det utgifterna för mat och hyra som påverkar ekonomin mest. Mat på bordet, och någonstans att bo, är det mest grundläggande i våra liv. Matkostnaden kan till viss del påverkas, till exempel genom att jaga extrapriser, men hyreshöjningar är betydligt svårare att göra något åt. Att flytta till en billigare lägenhet är lättare sagt än gjort, vi har ju som bekant en stor brist på bostäder.

I detta läge måste alla ta ansvar och se till att hålla nere nivån på hyreshöjningen. Enligt ägardirektivet är målet att SigtunaHem genomsnittligt lämnar minst 5 procent i avkastning till kommunen. Bolaget ska också sträva efter att kunna lämna aktieutdelning till kommunen. Bara avkastningen brukar ligga på 5 – 7 miljoner årligen, och tillsammans med aktieutdelningen har det blivit ca 33 miljoner till kommunen, fördelat på åren 2019-22. Det är pengar som vi tycker skulle ha stannat i bolaget. Det blir nästan 7 000 kronor per lägenhet.

Om höjningarna blir så höga som fastighetsägarna talar om, är risken stor att många tvingas flytta från sina hem. Hyresgästföreningen kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Lyckas vi inte med det kommer otryggheten öka, och det är ingen utveckling vi vill se.

Vi uppmanar politikerna ta ansvar, och avstå från avkastning och utdelning till aktieägarna. På så sätt kan kravet på hyreshöjningar hållas nere, vilket är absolut nödvändigt.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Hans Törnqvist
    Ordförande
dack_helsida

Kvinna, liv, frihet

Insändare Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

pantamera_avc_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Insändare Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

centrum_host_helsida

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Insändare Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

connys_helsida
joes-helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

ica_helsida

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

defacto_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

joes_outsider
connys
ica_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh
centrum_outsider_host
swedol_outsider
dack_outsider