sap_feb_pan
Foto: Hyresgästföreningen

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

centrum_artikel_host

I pressen har vi kunnat läsa att fastighetsbolagen i Stockholm yrkar 9,5 procent. Av det kan vi dra slutsatsen att vi står inför en tuff förhandling.

För de flesta hyresgäster är det utgifterna för mat och hyra som påverkar ekonomin mest. Mat på bordet, och någonstans att bo, är det mest grundläggande i våra liv. Matkostnaden kan till viss del påverkas, till exempel genom att jaga extrapriser, men hyreshöjningar är betydligt svårare att göra något åt. Att flytta till en billigare lägenhet är lättare sagt än gjort, vi har ju som bekant en stor brist på bostäder.

I detta läge måste alla ta ansvar och se till att hålla nere nivån på hyreshöjningen. Enligt ägardirektivet är målet att SigtunaHem genomsnittligt lämnar minst 5 procent i avkastning till kommunen. Bolaget ska också sträva efter att kunna lämna aktieutdelning till kommunen. Bara avkastningen brukar ligga på 5 – 7 miljoner årligen, och tillsammans med aktieutdelningen har det blivit ca 33 miljoner till kommunen, fördelat på åren 2019-22. Det är pengar som vi tycker skulle ha stannat i bolaget. Det blir nästan 7 000 kronor per lägenhet.

Om höjningarna blir så höga som fastighetsägarna talar om, är risken stor att många tvingas flytta från sina hem. Hyresgästföreningen kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Lyckas vi inte med det kommer otryggheten öka, och det är ingen utveckling vi vill se.

Vi uppmanar politikerna ta ansvar, och avstå från avkastning och utdelning till aktieägarna. På så sätt kan kravet på hyreshöjningar hållas nere, vilket är absolut nödvändigt.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Hans Törnqvist
    Ordförande
funkisfest_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

spedition_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

sportlov

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

connys_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

centrum_host_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

fritidsbanken_sportlov
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

steningekompani_helsida

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

funkisfest_outsider
spedition_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
nrh_sigtuna