vinter_pan
Marie Axelsson (S)

Stoppa Moderaternas utförsäljning av hyresrätter i Sigtuna stad

Nu har Moderaterna beslutat att påbörja en utförsäljning av ytterligare 64 hyresrätter i Sigtuna stad. Det är SigtunaHems lägenheter som ska ombildas till bostadsrätter.

centrum_artikel_host

I bostadsförmedlingens kö står över 18 000 personer och många väntar på ett förstahandskontrakt. När totalt 122 lägenheter försvinner ur utbudet halkar de ännu längre ned i kön. Detta är oacceptabelt och ett stort svek mot kommuninvånarna.

Under 2021 såldes 58 hyresrätter i Pilsbo och ombildades då till bostadsrätter. Knappt har bläcket torkat på avtalet så är det dags för nästa utförsäljning i grannkvarteret. Vi socialdemokrater röstade nej och reserverade oss mot beslutet om att påbörja utförsäljningen. Anledningarna är flera men en mycket viktig parameter är att Moderaterna går emot styrelsens fastställda kriterier som ska gälla vid ombildning. Hyresrätterna ligger dessutom i ett område som omgärdas av villor och bostadsrätter. Det är ett trevligt blandat bostadsområde i ett centralt läge i Sigtuna stad.

Genom att ombilda totalt 122 hyresrätter minskar allmännyttans bestånd. Risken för trångboddhet ökar och Sigtuna kommun är redan idag en av Sveriges mest trångbodda kommuner enligt statistiken. Detta gör att handeln med olagliga andrahandskontrakt blir ännu mer lukrativ för kriminella personer som kränger svartkontrakt till ockerhyror. Hyresrätten är viktig som en av upplåtelseformerna på bostadsmarknaden och därför värnar vi den. Självklart vill vi att det ska byggas bostadsrätter och villor också.

Det är bostadsbrist i Sigtuna kommun liksom i hela Stockholms län och därför behövs fler bostäder, inte färre. Ombildningar som denna ger inte fler bostäder till våra invånare, tvärtom så begränsas utbudet på grund av att alla inte har råd att köpa sin bostad. Bostadssegregation ökar vilket bidrar till ökade klyftor bland våra kommuninvånare. Det är det sista vår kommun behöver just nu.

Det finns egentligen inget som motiverar en utförsäljning av hyresrätter i kommunen i dagsläget utan det är en rent ideologisk handling från Moderaternas håll. SigtunaHem har fortfarande en god soliditet och gör ett bra ekonomiskt resultat så även ur den aspekten är denna försäljning omotiverad.

Vi säger nej till utförsäljningen av allmännyttans lägenheter. Vi vill att SigtunaHem ska bygga nya hyresrätter så att bostadskön minskar, för att ungdomar ska kunna få ett första hyreskontrakt och för att minska handeln med svarta olagliga hyreskontrakt.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
nrh_sigtuna
defacto_helsida
slottsby_helsida
oppethus_dec

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

ica_helsida
connys_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

storemore_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

joes-helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

pantamera_avc_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

vinter_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ica_outsider
connys
pantamera_out
swedol_outsider
oppethus_out
storemore_out
nrh
slottsby_outsider
vinter_outsider
joes_outsider
ridskola_2020_outsider