centrum_panorama_hostshopping
Marie Axelsson (S)

Stoppa Moderaternas utförsäljning av hyresrätter i Sigtuna stad

Nu har Moderaterna beslutat att påbörja en utförsäljning av ytterligare 64 hyresrätter i Sigtuna stad. Det är SigtunaHems lägenheter som ska ombildas till bostadsrätter.

centrum_artikel_host

I bostadsförmedlingens kö står över 18 000 personer och många väntar på ett förstahandskontrakt. När totalt 122 lägenheter försvinner ur utbudet halkar de ännu längre ned i kön. Detta är oacceptabelt och ett stort svek mot kommuninvånarna.

Under 2021 såldes 58 hyresrätter i Pilsbo och ombildades då till bostadsrätter. Knappt har bläcket torkat på avtalet så är det dags för nästa utförsäljning i grannkvarteret. Vi socialdemokrater röstade nej och reserverade oss mot beslutet om att påbörja utförsäljningen. Anledningarna är flera men en mycket viktig parameter är att Moderaterna går emot styrelsens fastställda kriterier som ska gälla vid ombildning. Hyresrätterna ligger dessutom i ett område som omgärdas av villor och bostadsrätter. Det är ett trevligt blandat bostadsområde i ett centralt läge i Sigtuna stad.

Genom att ombilda totalt 122 hyresrätter minskar allmännyttans bestånd. Risken för trångboddhet ökar och Sigtuna kommun är redan idag en av Sveriges mest trångbodda kommuner enligt statistiken. Detta gör att handeln med olagliga andrahandskontrakt blir ännu mer lukrativ för kriminella personer som kränger svartkontrakt till ockerhyror. Hyresrätten är viktig som en av upplåtelseformerna på bostadsmarknaden och därför värnar vi den. Självklart vill vi att det ska byggas bostadsrätter och villor också.

Det är bostadsbrist i Sigtuna kommun liksom i hela Stockholms län och därför behövs fler bostäder, inte färre. Ombildningar som denna ger inte fler bostäder till våra invånare, tvärtom så begränsas utbudet på grund av att alla inte har råd att köpa sin bostad. Bostadssegregation ökar vilket bidrar till ökade klyftor bland våra kommuninvånare. Det är det sista vår kommun behöver just nu.

Det finns egentligen inget som motiverar en utförsäljning av hyresrätter i kommunen i dagsläget utan det är en rent ideologisk handling från Moderaternas håll. SigtunaHem har fortfarande en god soliditet och gör ett bra ekonomiskt resultat så även ur den aspekten är denna försäljning omotiverad.

Vi säger nej till utförsäljningen av allmännyttans lägenheter. Vi vill att SigtunaHem ska bygga nya hyresrätter så att bostadskön minskar, för att ungdomar ska kunna få ett första hyreskontrakt och för att minska handeln med svarta olagliga hyreskontrakt.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
centrum_host_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

connys_helsida
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

brobygget_2024
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

fritidsbanken_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
pantamera_out
brobygget_outsider
klara_outsider
centrum_outsider_host