centrum_panorama_hostshopping
Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms HandelskammareFoto: Pressbild

Stockholms Handelskammare: Arlanda kan förlora på SAS-försäljning

Stockholms Handelskammare oroas över konsekvenserna av Sveriges planer att avveckla sitt ägande i SAS och varnar för att Arlanda flygplats kan förlora ännu fler direktlinjer till affärskritiska destinationer. Flygplatsen har länge tappat mark gentemot konkurrenter som Kastrup och Vanda, där flygbolag och stater har investerat kraftfullt.

centrum_artikel_host

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, påpekar att Arlanda är Sveriges port till världen, och dess nedprioritering kan skada landets konkurrenskraft. Avvecklingen av ägandet i SAS kan vara ekonomiskt rationell på kort sikt, men det kräver kompenserande åtgärder för att stärka Sveriges förbindelser med omvärlden.

Internationell tillgänglighet är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och för att attrahera utländsk arbetskraft och investeringar till Sverige. Om Arlanda fortsätter att tappa mark gentemot Köpenhamn och Helsingfors när det gäller direktlinjer till globala tillväxtkluster kan detta försvaga Sveriges position.

Stockholms Handelskammare uppmanar därför regeringen att omedelbart implementera den utlovade färdplanen för att stärka flygförbindelserna. Detta inkluderar förbättrad kollektivtrafik till och från flygplatsen, ökad kapacitet på flygplatsen och andra åtgärder för att skapa en flyghubb i världsklass.

SAS säljs till KLM-Air France

brobygget_2024
mp_tack_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Företagsklimatet anses vara på bättringsvägen

Näringsliv Enligt en nyligen genomförd enkät av Svenskt Näringsliv upplever företagen i Sigtuna kommun ett förbättrat företagsklimat. 154 företag i Sigtuna deltog i undersökningen "Lokalt företagsklimat", som totalt samlade svar från över 3800 företag i Stockholms län. Resultaten visar en positiv utveckling inom flera områden jämfört med föregående år.

Minskad brottslighet prio för sigtunaföretagare

Näringsliv Minskad brottslighet och ökad trygghet står högst på önskelistan för att förbättra företagsklimatet i Sigtuna, enligt Svenskt Näringslivs årliga enkät Lokalt företagsklimat. Enkäten, som omfattar över 3 800 företag i Stockholms län, inklusive 154 från Sigtuna, visar att sex av tio Sigtunaföretag efterlyser satsningar på säkerhet och trygghet.

Arlanda driver på resenärstillväxten hos Swedavia

Näringsliv Under april månad valde över 2,6 miljoner resenärer att använda Swedavias tio flygplatser, enligt ny statistik från Swedavia. Detta representerar en ökning med knappt 1,5 procent jämfört med samma period föregående år. Den fortsatta tillväxten är främst drivet av en stigande efterfrågan på utrikesresor, särskilt från Stockholm Arlanda Airport.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

mp_tack_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
nrh_sigtuna