centrum_panorama_hostshopping
Foto: Sigtuna kommun

Stärkt ekonomi rustar Sigtuna kommun inför kommande utmaniningar

I den numera välanvända arbetsformen, det vill säga på distans, ägde i måndags årets budgetfullmäktigesammanträde rum och budgeten för Sigtuna kommun 2021-2023 fastställdes. Sammanträdet genomfördes utan större komplikationer och vi vill passa på att tacka alla inblandade – framförallt presidiet – för stort tålamod och starkt engagemang!

centrum_artikel_host

Den budget som fastställdes är grundlig och ett resultat av gott samarbete mellan partierna i kommunledningen (M, C, L, KD och SfS). Mot den fanns det däremot inte någon enad opposition med gemensam skuggbudget, utan tre olika budgetförslag från S, V och MP. Samtliga förslag spretade åt olika håll. SD hade inget eget förslag till budget.

Gemensamt för oppositionspartierna är däremot att man anser sig ha mer pengar att spendera än majoriteten och att man konsekvent vägrar agera ansvarsfullt med skattebetalarnas pengar. Till exempel struntar man i att följa Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommendation om överskottsmål på 2%, vilket gör att man har betydligt mindre marginal för de utmaningar vi står inför, framför allt till följd av pandemin. Det innebär en stor risk för nödbroms och dramatiska neddragningar i välfärden om det visar sig att man prognostiserat fel för nästa år.

Ett hårt arbete med att sanera kommunens ekonomi de senaste två åren har givit tydliga resultat. Vi klarar därför av att både bygga nödvändiga skyddsvallar och samtidigt göra stora satsningar i välfärden. Kommunens kärnverksamheter stärks med hela 128 miljoner kronor jämfört med årets budget där t.ex. skolan får 58 miljoner, äldreomsorgen 32 och arbetsmarknadsinsatser för att motverka arbetslösheten får 30 miljoner. Dessutom klarar vi av att nå SKR’s rekommenderade överskottsmål på 2%, vilket ger nästan 60 miljoner som antingen kan användas om effekterna av pandemi och lågkonjunktur blir värre än prognostiserat eller för att slippa låna alla pengar till de stora investeringarna i skolor och förskolor som måste göras de kommande åren. Vi står med andra ord väl rustade att möta de utmaningar som väntar nästa år. Det hade inte varit fallet med något av oppositionens förslag till budget.

Under pandemin har alla landets kommuner brottats med utmaningar som ingen någonsin kunnat föreställa sig, arbetslösheten har stigit kraftigt och framöver förväntas kostnaderna för försörjningsstöd öka samtidigt som skatteintäkterna minskar. Sigtunas huvudnäringar, rese- och besöksbranschen, är bland de allra hårdast drabbade av pandemin, vilket kommer påverka den kommunala ekonomin kraftigt de närmaste åren.

Trots att oppositionen tror sig ha mer pengar att spendera, saknar deras budgetförslag lösningar och viktiga satsningar för att motverka detta och andra utmaningar i kommunen. Satsningarna finns däremot i den styrande majoritetens budget, en budget som ser till hela kommunens och alla invånarnas bästa. Som till exempel:

  • Insatser för att motverka segregationen via ”Samhällsbyggnadslyftet”
  • Insatser för att motverka effekterna av arbetslöshet och den ökade kostnaden för försörjningsstöd via ”Arbetsmarknadspaketet”
  • Ökad trygghetssatsning genom utökat samarbete med fastighetsägarna i centrala Märsta, BID (Business Improvement District)
  • Omorganisation med syftet att förbättra servicen till invånarna
  • Satsning på biblioteken (S o MP säger nej!)
  • Framtidens skolbibliotek (S säger nej!)
  • Satsning på elever med särskilda behov
  • Förstärkningar inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)
  • Utökad dagverksamhet för äldreomsorgen
  • Äldrepedagoger för ökad social samvaro och välbefinnande utifrån individuella behov (S satsar mindre och MP säger nej!)
  • Satsningar på elevhälsa inom gymnasiet för att minska avbrotten i studierna och öka anställningsbarheten (S säger nej!)
  • Ytterligare fokus på hållbarhet i samtliga verksamheter genom ett nybildat utskott under kommunstyrelsen, Agenda 2030-utskottet. Utskottet är en vidareutveckling av den Agenda 2030-beredning som inrättades 2019
  • Till råga på allt vill MP slopa mjölken i skolan!

    Den styrande majoritetens prioriteringar visar återigen en tydlig satsning på välfärdens kärna. Vi fortsätter satsa på en förskola och skola i toppklass, hög kvalitet i omvårdnad och äldreomsorg, fler i arbete och egen försörjning samt insatser för ökad trygghet, hållbarhet och minskad segregation.

  • Arbetet med att leverera maximal nytta för skattebetalarnas pengar genom reformer och förstärkningar av ekonomin fortsätter och Sigtuna tar stora kliv i rätt riktning. Det långsiktiga målet ligger fast – Sigtuna ska om några år vara bland Sveriges 50 bästa kommuner inom samtliga våra verksamheter.

 

  • Olov Holst (M)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Karsten Bjärbo (KD)
  • Lars Björling (SfS)

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

centrum_host_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

brobygget_2024

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

fritidsbanken_helsida

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

pantamera_avc_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

connys_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
connys
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
klara_outsider