eu_valet_panorama
S:t Lars kyrkoruinFoto: Sigtuna kommun

S:t Lars kyrkoruin återuppstår med en vårfest

Det kommer arrangeras en vårfest i S:t Lars kyrkoruin med tal, sång och olika aktiviteter 20 april mellan klockan 13-17.

centrum_artikel_host

S:t Lars kyrka i Sigtuna återuppstår tillfälligt genom en innovativ gestaltning med blommor. Tove Hermansson, intendent på Sigtuna museum, leder projektet där tusentals blommor planteras för att skapa konturerna av den medeltida kyrkan. Hermansson förklarar att barnen som deltar i projektet får en närmare relation till platsen och historien genom att bidra till planteringen.

Kyrkan, som troligtvis byggdes på 1100-talet, brann ner 1658 och har sedan dess förfallit. Numera återstår endast delar av kyrktornet ovan marken efter en restaurering för två år sedan. Under några veckor kommer emellertid kyrkan att återuppstå i sin ursprungliga storlek tack vare blomsterarrangemanget.

Invigningen av återuppståndelsen firas med en vårfest ledd av Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Evenemanget inkluderar tal, sång av en barnkör från Sigtuna kulturskola och olika aktiviteter för besökare i alla åldrar. Dessutom kommer experter som Magnus Källström och författaren Maja Hagerman att bidra med kunskap och insikter om platsens historia och kultur.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

bygdensdag_helsida
eldsjal2024_helsida
seniormassa_pan

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
connys_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
ridskola_2020_outsider
seniormassa_outsider
eu_valet_outsider
connys
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out