centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

SOS Alarm: Ring om det är nödsituation

På Nyårsafton rings det fler samtal till SOS Alarm, men många samtal är onödiga och en del även busringer: - Den som bus- eller felringer till nödnumret riskerar att fördröja hjälpen för någon som är i en akut, livshotande situation, särskilt vid ett tillfälle som nyårsnatten då det rings ovanligt många samtal, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

centrum_artikel_host

Cirka en tredjedel av alla samtal som kommer till SOS Alarm är inte verkliga nödsamtal, en del är dessutom busringningar eller felringningar. Sådana samtal kan fördröja hjälpen för någon som verkligen är i nöd.

När klockan slår 12 på nyårsafton förväntar sig SOS Alarm en fördubbling av antalet samtal från ca 800 mellan 23 och midnatt till ca 1600 timmen efter tolvslaget:
– Effekten håller i sig i flera timmar, vilket gör nyårsnatten till det tillfälle på året då vi tar emot flest samtal på 112, uppger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

1700 samtal på nyårsafton
Under nyårskvällen/natten i fjol kom det in 1711 samtal till SOS Alarm i Stockholms län. Totalt i riket per år kommer det in 3 miljoner samtal, ca 100 000 av dessa är rena busringningar, det motsvarar ca 11 i timmen dygnet runt. Några som ringer in säger att att deras cheesburgare stulits på McDonalds, en annan vill ha tag i taxi och en tredje frågar om sin pinkod till telefonen.

mp_helsida_eu
sigtunakampen_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
connys
mp_eu_outsider
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
sigtunakampen_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out