Foto: Pressbild

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

centrum_artikel_host

Var femte tioåring kan inte läsa ordentligt. Det gängrelaterade våldet fortsätter skörda nya offer. Inflationen äter upp samhällsbyggarnas ekonomi och hotar kommunernas finansiering av välfärdens kärna. Samtidigt rasar kriget i Ukraina vidare och klimatkrisen har utlöst en rekordvarm sommar i Europa.

Vi liberaler har helt enkelt mycket att göra. Det är därför vi valt att sitta i regering. Vi tar ansvar och gör skillnad för Sverige i ett tufft läge.

Liberalerna lämnar inte välfärden i sticket. Därför kommer 16 miljarder satsas på skola, vård och omsorg. Samtidigt stärker vi arbetslinjen, till samhällsbyggarna levererar vi ett nytt jobbskatteavdrag och levererar 20.000 nya utbildningsplatser så att fler kan bli undersköterskor, lokförare och batteritekniker i Sverige.

I budgetförhandlingar har vi Liberaler prioriterat skolan först. Vi satsar stort på riktiga skolböcker, mer läsning i lågstadiet och stärker de tidiga insatserna för elever som behöver extra stöd. I årets höstbudget föreslår regeringen även satsningar på upp till två miljarder kronor fram till 2026 för bland annat fler bemannade skolbibliotek och fler skönlitterära böcker till eleverna. Här i Sigtuna kommun har vi tidigare år redan gjort satsningar på Framtidens skolbibliotek, fler skolböcker och en ny modell för barn i behov av stöd. Det är mycket glädjande att vi kommer att kunna förstärka vårt lokala utvecklingsarbete.

För att knäcka gängen krävs både en stålhandske och lovikavante. Regeringen levererar en miljardsatsning på rättsväsendet för att kunna låsa in gängledarna. Men med Liberalerna får man även det förebyggande arbetet. Vi ökar stödet till skolor i utanförskapsområden så att man kan locka de bästa lärarna till de klassrum där de behövs allra mest. Liberalerna har också sett till att det blir satsningar på skolsociala
team, att socialtjänsten arbetar i skolans lokaler och direkt kan fånga upp unga på glid. Utöver det ska en ny socialtjänstlag tas fram innan årets slut som gör att socialtjänsten arbetar mer förebyggande och får fler verktyg att välja mellan i reaktiva insatser.

Tillsammans med ökade resurser till idrottsrörelsen i utsatta områden, riktade bidrag till kommunernas brottsförebyggande arbete och lovskola innebär detta viktiga tillskott i arbetet mot utanförskap och otrygghet.

För att fortsätta Sveriges väg mot noll utsläpp levererar vi också klimatsatsningar på omkring fyra miljarder kronor. Regeringen förstärker klimatklivet som bland annat går till investeringar i nya gröna innovationer, vi snabbar på utbyggnaden av laddinfrastruktur och ökar satsningarna på att återställa våtmarker och tagit de första
stegen mot ny svensk kärnkraft.

Liberalerna gör skillnad i regeringen. Med vår politik blir Sverige grönare, friare och mer socialliberalt. Vi tar ansvar för framtiden.

  • Pernilla Bergqvist (L)
    Gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun
joes-helsida
wenngarn_jul_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

slottsby_helsida
ica_helsida
defacto_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

storemore_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

centrum_host_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
slottsby_outsider
ridskola_2020_outsider
storemore_out
centrum_outsider_host
swedol_outsider
wnngarn_jul_outsider
pantamera_out
connys
ica_outsider
nrh_sigtuna