centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

centrum_artikel_host

Var femte tioåring kan inte läsa ordentligt. Det gängrelaterade våldet fortsätter skörda nya offer. Inflationen äter upp samhällsbyggarnas ekonomi och hotar kommunernas finansiering av välfärdens kärna. Samtidigt rasar kriget i Ukraina vidare och klimatkrisen har utlöst en rekordvarm sommar i Europa.

Vi liberaler har helt enkelt mycket att göra. Det är därför vi valt att sitta i regering. Vi tar ansvar och gör skillnad för Sverige i ett tufft läge.

Liberalerna lämnar inte välfärden i sticket. Därför kommer 16 miljarder satsas på skola, vård och omsorg. Samtidigt stärker vi arbetslinjen, till samhällsbyggarna levererar vi ett nytt jobbskatteavdrag och levererar 20.000 nya utbildningsplatser så att fler kan bli undersköterskor, lokförare och batteritekniker i Sverige.

I budgetförhandlingar har vi Liberaler prioriterat skolan först. Vi satsar stort på riktiga skolböcker, mer läsning i lågstadiet och stärker de tidiga insatserna för elever som behöver extra stöd. I årets höstbudget föreslår regeringen även satsningar på upp till två miljarder kronor fram till 2026 för bland annat fler bemannade skolbibliotek och fler skönlitterära böcker till eleverna. Här i Sigtuna kommun har vi tidigare år redan gjort satsningar på Framtidens skolbibliotek, fler skolböcker och en ny modell för barn i behov av stöd. Det är mycket glädjande att vi kommer att kunna förstärka vårt lokala utvecklingsarbete.

För att knäcka gängen krävs både en stålhandske och lovikavante. Regeringen levererar en miljardsatsning på rättsväsendet för att kunna låsa in gängledarna. Men med Liberalerna får man även det förebyggande arbetet. Vi ökar stödet till skolor i utanförskapsområden så att man kan locka de bästa lärarna till de klassrum där de behövs allra mest. Liberalerna har också sett till att det blir satsningar på skolsociala
team, att socialtjänsten arbetar i skolans lokaler och direkt kan fånga upp unga på glid. Utöver det ska en ny socialtjänstlag tas fram innan årets slut som gör att socialtjänsten arbetar mer förebyggande och får fler verktyg att välja mellan i reaktiva insatser.

Tillsammans med ökade resurser till idrottsrörelsen i utsatta områden, riktade bidrag till kommunernas brottsförebyggande arbete och lovskola innebär detta viktiga tillskott i arbetet mot utanförskap och otrygghet.

För att fortsätta Sveriges väg mot noll utsläpp levererar vi också klimatsatsningar på omkring fyra miljarder kronor. Regeringen förstärker klimatklivet som bland annat går till investeringar i nya gröna innovationer, vi snabbar på utbyggnaden av laddinfrastruktur och ökar satsningarna på att återställa våtmarker och tagit de första
stegen mot ny svensk kärnkraft.

Liberalerna gör skillnad i regeringen. Med vår politik blir Sverige grönare, friare och mer socialliberalt. Vi tar ansvar för framtiden.

  • Pernilla Bergqvist (L)
    Gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

centrum_host_helsida

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

brobygget_2024

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

pantamera_avc_helsida

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

connys_helsida

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

fritidsbanken_helsida

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
klara_outsider
brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
pantamera_out